Ανακήρυξη σε Επίτιμη Δημότη Μόρφου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Μόρφου, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ακολουθεί η αντιφώνηση της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Κύριε Δήμαρχε,

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχομαι την ανακήρυξή μου σε επίτιμη δημότη της Μόρφου, της Θεομόρφου πόλης της θεάς Αφροδίτης και των βυζαντινών ακριτών∙ μιας ακόμη πόλης της Μεγαλονήσου με μακραίωνη παρουσία του ελληνισμού, όπως έχει επιβεβαιώσει και η αρχαιολογική σκαπάνη που αποκάλυψε την αρχαία ελληνική πόλη των Σόλων, με το εντυπωσιακό της θέατρο, στις ακτές του κόλπου της.

Δυστυχώς, όμως, η χαρά μετριάζεται, καθώς 50 ολόκληρα χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή, η Μόρφου παραμένει υπό κατοχή και οι κάτοικοι της εξακολουθούν να ζουν ως πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο, ενώ πολλοί φεύγουν από τη ζωή, χωρίς να έχουν γευτεί τη λύτρωση της επιστροφής.

Η σκληρή αυτή πραγματικότητα φέρνει στο νου τους στίχους του μεγάλου ποιητή Κώστα Μόντη, ο οποίος αναρωτιόταν με πόνο:
“Και τώρα τι θα γίνει μ’ εκείνο τον γέρο πρόσφυγα
που τον απαντούσα πριν κάθε μέρα στη στάση
να περιμένει το λεωφορείο για το Μόρφου
και ν’ ανάβει συνέχεια τσιγάρα να περάσει η ώρα,
και που σήμερα δεν ήταν εκεί,
και που χτες δεν ήταν εκεί,
και που δε θάν’ ξανά εκεί;”

Η απάντηση που οφείλουμε στον ποιητή είναι ότι η Μόρφου, όπως άλλωστε και η Αμμόχωστος, η Κυρήνεια, η Λευκωσία και όλες οι κατεχόμενες περιοχές του νησιού, δεν είναι χαμένες πατρίδες. Ευχή και προσδοκία όλων είναι ότι η ημέρα της απελευθέρωσης δεν θα αργήσει και όλοι εσείς, οι Μορφίτες και οι Μορφίτισσες, θα επιστρέψετε στις πατρογονικές σας εστίες.

Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στις προσπάθειες για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κοινός μας στόχος είναι η επανένωση της Κύπρου, με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και πλήρη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νομίμων κατοίκων της.

Για τον λόγο αυτό, είναι επιτακτική η ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Crans Montana της Ελβετίας, το 2017. Ελπίζω ότι η έναρξη της αποστολής της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Από πλευράς μας, το μήνυμα που εκπέμπουμε προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι, στη σημερινή εποχή πολλαπλών προκλήσεων και εντεινόμενης ανασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, μία συμφωνημένη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα βοηθήσει στο να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην ανατολική Μεσόγειο.

Κύριε Δήμαρχε,

Σας διαβεβαιώ ότι τίποτα δεν μπορεί να κάμψει την αποφασιστικότητά μας για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου. Η Ελλάδα, σε διαρκή συντονισμό με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια μέχρι την οριστική και πλήρη δικαίωση του αγώνα του κυπριακού ελληνισμού. Το χρωστάμε στους χιλιάδες πρόσφυγες, στους πεσόντες, στους αγνοουμένους, και πάνω απ’ όλα στις νέες γενιές Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων, που ονειρεύονται να ζήσουν σε μία πατρίδα ελεύθερη, ενωμένη, ειρηνική και ευρωπαϊκή.

Και πάλι σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε».

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τα 57 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

Η 21η Απριλίου 1967 υπήρξε μία από τις πλέον ζοφερές ημέρες στη νεότερη ιστορία μας. Διέκοψε βίαια τη δημοκρατική πορεία της χώρας, καταλύοντας βάναυσα ελευθερίες