Ερωτ.: Ποιες οι πιθανότητες της Σλοβακίας να ολοκληρώσει τις Ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της;
Απαντ.: Η Σλοβακία ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο στα κριτήρια της ένταξή της στις Ευρωατλαντικές δομές. Η αφοσίωση της Σλοβακίας στις δημοκρατικές αρχές, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, όπως δημόσια διοίκηση, οικονομία, ένοπλες δυνάμεις κλπ, ασφαλώς αποτελούν αναγκαίες συνθήκες προς ικανοποίηση των φιλοδοξιών της. Η συμμετοχή της Χώρας σας στην Partnership for Peace και η παρουσία δυνάμεών σας στην SFOR και KFOR αποδεικνύουν το ενδιαφέρον σας για την ενδυνάμωση της εταιρικής σας σχέσεως με το ΝΑΤΟ.
Αντιλαμβάνομαι ότι η πλοιοψηφία του σλοβακικού λαού αποδέχεται τον Ευρωατλαντικό προσανατολισμό της Σλοβακικής Κυβερνήσεως και ως εκ τούτου πιστεύω ότι η ικανοποίηση των φιλοδοξιών της χώρας σας προδιαγράφεται θετική.
Ερωτ.: Στη Σλοβακία λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές. Η ηγεσία της Συμμαχίας και ορισμένες χώρες – μέλη της αφήνουν να εννοηθεί ότι η ένταξη της χώρας μας θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Σλοβακίας στο ΝΑΤΟ ήδη από την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης του Βλαντιμίρ Μέτσιαρ. Θεωρείτε σήμερα την επιστροφή του κόμματός του στην εξουσία ως εμπόδιο για την ένταξη της Σλοβακίας στο ΝΑΤΟ;
Απαντ.:Η Σύνοδος Κορυφής της Ουάσινγκτον (1999) στο κοινό ανακοινωθέν της συμπεριέλαβε τη Σλοβακία μεταξύ των χωρών που έχουν επιδείξει ιδιαίτερη πρόοδο στον τομέα της συνεργασίας τους με το ΝΑΤΟ και την συμπεριέλαβε στην προενταξιακή διαδικασία του Membership Action Plan. Η πρόοδός της αυτή συνεχίζεται σε όλους τους τομείς. Σταθερή είναι εξάλλου η προσήλωσή της στις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Πιστεύουμε ότι η πορεία της χώρας προς ένταξή της στην Συμμαχία είναι μη αναστρέψιμη. Εφόσον η επιλογή αυτή διατηρηθεί και από την κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, φρονούμε ότι η Σλοβακία θα είναι μεταξύ των χωρών που θα προσκληθούν στο ΝΑΤΟ. Βέβαια, η σχετική απόφαση δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα, η οποία ευθύς εξ αρχής υπεστήριξε το σλοβάκικο αίτημα.
Ερωτ.:Ποια χρονολογία θεωρείτε ρεαλιστική για την ένταξη της Σλοβακίας στο ΝΑΤΟ; (για Ε.Ε. ερώτηση 5)
Απαντ.: Όπως ανέφερα και πιο πάνω, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και η χώρα σας ανταποκρίνεται στα κριτήρια εντάξεώς της, η Συμμαχία θα της απευθύνει – όπως άλλωστε και σε άλλους υποψηφίους – πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πότε θα ολοκληρωθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ακόμα γνωστό. Αν κρίνουμε από το προηγούμενο κύμα διευρύνσεως, τα τελευταία τρία νέα μέλη της Συμμαχίας προσκλήθηκαν κατά τη Διάσκεψη Κορυφής της Μαδρίτης (1997) και έγιναν μέλη της κατά τη Διάσκεψη Κορυφής της Ουάσινγκτον (1999). Είναι ενδεχόμενο κάτι ανάλογο να συμβεί και τώρα και τα νέα μέλη να ενταχθούν, είτε πριν, είτε μετά την μεθεπόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ερωτ.: Τι είδους υποστήριξη μπορεί να περιμένει η Σλοβακία στις Ευρωατλαντικές της επιδιώξεις εκ μέρους της Ελλάδας;
Απαντ.:Η χώρα μου έχει εξαρχής αναγνωρίσει το δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει τους συμμάχους της και το περιβάλλον ασφαλείας που της αρμόζει.
Όπως προανέφερα, η Ελλάδα υποστήριξε την σλοβακική υποψηφιότητα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης το 1997 και συνέχισε έκτοτε να το πράττει.
Η σταθερή ανταπόκριση της Σλοβακίας στα κριτήρια εντάξεως της Συμμαχίας και η αμετακίνητη θέση της υπέρ του ευρω-ατλαντικού προσανατολισμού της έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής από πλευράς μας. Η Ελλάδα παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας της χώρας σας.
Ερωτ.:Θεωρείτε δυνατή την ολοκλήρωση της διαδικασίας διεύρυνσης της Ε.Ε. με τις πιο πετυχημένες υποψήφιες χώρες κατά την περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας το 2003;
Απαντ.:Η Ε.Ε. θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της Νίκαιας και του Γκαίτεμποργκ. Είναι εν γνώσει των προσπαθειών που τόσο οι λαοί όσο και οι κυβερνήσεις των υποψηφίων χωρών καταβάλλουν. Και θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Στην παρούσα φάση, εξετάζονται, τα διαπραγματευτικά κεφάλαια που έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις. Οι συνολικές προτάσεις που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στο τέλος του παρελθόντος Ιανουαρίου αποτελούν μία καλή βάση για την περαιτέρω διαπραγμάτευση. Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος της δανικής Προεδρίας θα έχει εξευρεθεί ο κατάλληλος συμβιβασμός για το κλείσιμο όλων των ανοικτών κεφαλαίων. Στόχος μας είναι να λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, με βάση τις εισηγήσεις της Ε. Επιτροπής που θα προκύπτουν από τις Εκθέσεις Προόδου του 2002, την πολιτική απόφαση για την ένταξη των νέων κρατών μελών.
Κατά συνέπεια, ελπίζουμε ότι επί ελληνικής Προεδρίας, θα έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης ώστε να επακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης μέσα από τις εσωτερικές συνταγματικές διαδικασίες των Κρατών Μελών και των υποψηφίων χωρών.
Ερωτ.: Είστε ικανοποιημένος από την πορεία των ελληνο-σλοβακικών σχέσεων;
Απαντ.:Η απάντηση στην ερώτηση είναι καταφατική.
Οι σχέσεις της Ελλάδος με την Σλοβακία στον πολιτικό τομέα ευρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Η πορεία τους, κατά τα τελευταία έτη, σημειώνει σταθερή πρόοδο και ενισχύεται από τις πυκνές ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών.
Όσον αφορά τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, καίτοι η ανάπτυξή τους αποτελεί επιδίωξη και των δύο πλευρών δεν έχουν φτάσει μέχρι τούδε στο επιθυμητό επίπεδο. Θεωρώ όμως ότι τούτο είναι δυνατόν, εφόσον ενθαρρυνθεί και δραστηριοποιηθεί καταλλήλως, ιδίως ο ιδιωτικός τομέας.
Τέλος, η συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Σλοβακίας, στον μορφωτικό τομέα, εξελίσσεται κατά τρόπον πολύ ικανοποιητικό, όπως προκύπτει από σειρά συχνών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στις δύο χώρες.
Ερωτ.:Πως προχωρούν, στις συνθήκες μίας νέας παγκόσμιας τρομοκρατικής απειλής, οι προετοιμασίες της Ελλάδας για την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 και τι εχέγγυα ασφάλειας παρέχει;
Απαντ.:Η ασφαλής διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, τόσο για την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, όσο και για την Ελληνική Κυβέρνηση. Δεν φειδόμεθα δαπανών και προσπαθειών, δημιουργούμε έγκαιρα τις απαραίτητες υποδομές, αξιοποιώντας τεχνογνωσία και εμπειρία άλλων χωρών και υπηρεσιών σε θέματα ασφαλείας, με κεντρικό στόχο τον ύψιστο δυνατό βαθμό ασφαλείας.
Ενδεικτικώς θα αναφέρω ότι για επενδύσεις στον τομέα ασφαλείας ήδη προβλέπεται προϋπολογισμός 600 εκατομμυρίων δολλαρίων ΗΠΑ με δυνατότητα αυξήσεως. Έχουν υπογραφεί 37 Σύμφωνα Συνεργασίας στον τομέα ασφαλείας με 22 χώρες, ενώ ειδική μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας με αντικείμενο την ασφάλεια των Ο.Α. 2004 έχει ήδη συσταθεί.
Η συστηματική δουλειά που γίνεται τόσο από την Ελληνική Κυβέρνηση όσο από την Επιτροπή ΑΘΗΝΑ 2004 δημιουργεί την πεποίθηση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα είναι, από απόψεως ασφαλείας, άψογοι.