Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Προκόπιος Παυλόπουλος γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα. Το 1968 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποίαν αποφοίτησε με άριστα το 1973. Συνέχισε, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, τις σπουδές του στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Paris II. Το 1974 έλαβε Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Δημόσιο Δίκαιο (DEA de Droit Public) και το 1977 αναγορεύθηκε με άριστα διδάκτωρ (Doctorat d’ État). Το 1982 εξελέγη και ακολούθως διορίσθηκε Εντεταλμένος Υφηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και, μετά από διαδοχικές κρίσεις στις βαθμίδες του Επίκουρου Καθηγητή (1983) και του Αναπληρωτή Καθηγητή (1985), εξελέγη Καθηγητής της ίδιας Σχολής το 1989. Επιπροσθέτως, δίδαξε και διεξήγαγε έρευνα ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris II (1986).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ο Προκόπιος Παυλόπουλος υπήρξε ενεργός πολιτικός, αρχής γενομένης από το 1974-1975, κατά την άσκηση καθηκόντων Γραμματέα του πρώτου (προσωρινού) Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλου. Διετέλεσε μέλος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ξ. Ζολώτα (1989-1990), στην οποίαν μετείχε ως Αναπληρωτής Υπουργός Προεδρίας, αρμόδιος για τα ΜΜΕ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Το 1990 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1995. Μεταξύ 1995 και 1996 ήταν Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Το 1996 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και ως το 2000 άσκησε καθήκοντα Τομεάρχη Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Από το 2000 ως το 2014 εκλεγόταν συνεχώς Βουλευτής Α΄ Αθηνών. Από το 2000 έως το 2004 ήταν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ 2004-2009 διετέλεσε, αδιαλείπτως, Υπουργός Εσωτερικών στις Κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή, με την ενιαία μορφή που είχε τότε το Υπουργείο αυτό. Στις 18 Φεβρουαρίου του 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πλειοψηφία 233 ψήφων επί 300.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

Το συγγραφικό έργο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου συντίθεται από βιβλία, ελληνόγλωσσα άρθρα, γνωμοδοτήσεις και ξενόγλωσσα άρθρα.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΒΙΒΛΙΑ

Ένας εχθρός της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας

 

εκδ. GUTENBERG

 Η Συνταγματική κατοχύρωση της αιτήσεως ακυρώσεως

Η Συνταγματική κατοχύρωση της αιτήσεως ακυρώσεως

Μια σύγχρονη έποψη του Κράτους Δικαίου

εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα
Αθήνα-Κομοτηνή, 1982

Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

Οι συμβολισμοί της «Σκεπτομένης Αθηνάς»

εκδ. Gutenberg, 2017


Αυτό το κείμενο, (ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά) εμπλουτισμένο με ορισμένες προσθήκες, αποδίδει την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, κατά την έναρξη των εργασιών του 5ου ετήσιου «ATHENS DEMOCRACY FORUM», στις 13 Σεπτεμβρίου 2017.

Η δημόσια υπηρεσία

Η δημόσια υπηρεσία

Μια ενδοσκόπηση του δημόσιου δικαίου

εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, 2017


Η δημόσια υπηρεσία ήταν και παραμένει- και μάλλον δε πάντοτε θα παραμένει- βασικό «μέγεθος» του δημόσιου δικαίου, δοθέντος ότι η δημόσια υπηρεσία συνιστά, από πλευράς οργάνωσης και λειτουργίας, βασική «μονάδα» του Κράτους. Κατά τούτο λοιπόν η βαθιά και πολύπλευρη κοινωνικοοικονομική κρίση, η οποία επηρεάζει ευθέως την δομή και την λειτουργία του Κράτους και της έννομης τάξης, έχει επίσης ευθεία επίπτωση και επί της δημόσιας υπηρεσίας. Και δη τόσον ως προς τα συστατικά στοιχεία της δημόσιας υπηρεσίας, όσο και ως προς τις θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας της, ήτοι ως προς την αρχή της συνέχειας της λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας και την αρχή της ισότητας κατά την λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας.

Διοικητικό Δίκαιο

Διοικητικό Δίκαιο

Γ΄ έκδοση

εκδ. Σάκκουλα
2015

Το Δημόσιο Δίκαιο στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης

Το Δημόσιο Δίκαιο στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης

Ο οικονομικός «λαβύρινθος», ο νεοφιλελεύθερος «Μινώταυρος» και ο θεσμικός «Θησέας» Τόμος Ι, Β΄έκδ.
εκδ. Λιβάνη, 2014


Η έννομη τάξη στο σύνολό της, ιδίως δε ο βασικός εκείνος πυλώνας της που συντίθεται από τους κανόνες του δημόσιου δικαίου, αποστεώνεται κανονιστικώς στο «Λαβύρινθο» της βαθειάς οικονομικής κρίσης. Στα έγκατά του παραμονεύει ο νεοφιλελεύθερος «Μινώταυρος» της «απορρύθμισης». Η ελληνική έννομη τάξη βιώνει αυτή τη ζοφερή εμπειρία μεσ’ από την «ξυνωρίδα» αφενός της, «μνημονιακής κοπής», νομοθεσίας και, αφετέρου, του νομολογιακής προέλευσης «νεφελώδους» δημοσιονομικού δημόσιου συμφέροντος, που πλήττουν ευθέως «εμβληματικά» δικαιώματα του ανθρώπου. Εν τέλει δε την ίδια την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Κάπως έτσι ο θεσμικός «Θησέας» καλείται να υπερασπισθεί ό,τι έχει απομείνει πρωτίστως από το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, το δικαίωμα αίτησης και παροχής δικαστικής προστασίας και τα εν γένει κοινωνικά δικαιώματα. Δηλαδή το κοινωνικό κράτος δικαίου, την ώρα μάλιστα που οι πρώτες εκρήξεις της κοινωνικής αποσύνθεσης ακούγονται πια απειλητικές.

Το λυκόφως των πολιτικών ηγεσιών

Το λυκόφως των πολιτικών ηγεσιών

εκδόσεις Λιβάνη
2011


…Κάπως έτσι, κατά τη γνώμη μου, και συγκεκριμένα μέσα από το συνδυασμό της ιδιομορφίας της σημερινής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και του ελλείμματος που εμφανίζουν οι πολιτικοί ν’ αποτρέψουν ή, τουλάχιστον, να μειώσουν τις επιπτώσεις της στο κοινωνικό σύνολο –ιδίως δε στους οικονομικώς ασθενέστερους– εξηγείται το λυκόφως των πολιτικών ηγεσιών στη Δύση. Και το μεγάλο ερωτηματικό –και η συνακόλουθη αγωνία– που πλανάται γενικώς είναι αν θ’ αφεθούν μοιρολατρικά στον επικίνδυνο κυματισμό της παρακμιακής τρικυμίας που έχει ξεσπάσει ή αν, υπερασπιζόμενες πρωτίστως τις αρμοδιότητές τους και την αποστολή τους έναντι των εκπροσώπων των παγκοσμιοποιημένων αγορών και του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, θ’ αντιδράσουν και θ’ αρθούν στο ύψος των περιστάσεων…

Η αναθεώρηση του συντάγματος υπό το πρίσμα της κοινοβουλευτικής εμπειρίας

Η αναθεώρηση του συντάγματος υπό το πρίσμα της κοινοβουλευτικής εμπειρίας

εκδόσεις Λιβάνη
2010


Και οι δύο αναθεωρήσεις συγκλίνουν, σύμφωνα με τ’ αποτελέσματα των κανονιστικών τους παρεμβάσεων στο Σύνταγμα, σε κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό για την αποτίμηση της έως τώρα διαδρομής του: Όχι μόνο δεν αλλοίωσαν τα βασικά χαρακτηριστικά του, αλλά, απλώς προσαρμόζοντας -και μάλιστα σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του- ορισμένες επί μέρους παραμέτρους του στις ανάγκες της εποχής, ουσιαστικά επιβεβαίωσαν και τις αρχικές επιλογές του συντακτικού νομοθέτη και τη διαχρονική αξία του ισχύοντος συνταγματικού μας χάρτη.

Το Σύνταγμα του 1975 είναι ο μακροβιότερος και πιο δημοκρατικός Θεμελιώδης Νόμος που ίσχυσε ποτέ στον Τόπο μας και, με την επικουρία ιδίως των δύο τελευταίων αναθεωρήσεων, εγγυάται, με αξιοθαύμαστη αντοχή και αξιοπιστία, και την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και την ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας μας.

Έντυπος λόγος

Έντυπος λόγος

εκδόσεις Λιβάνη
2003

Η σύμβαση εκτέλεσης δημοσίου έργου

Η σύμβαση εκτέλεσης δημοσίου έργου

Άρθρα και Γνωμοδοτήσεις

εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα
Αθήνα-Κομοτηνή 1997

Εγγυήσεις του δικαιώματος δικαστικής προστασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο

Εγγυήσεις του δικαιώματος δικαστικής προστασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο

εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα
Αθήνα-Κομοτηνή 1993

Νομική Τεκμηρίωση βιβλιογραφική & αρθρογραφική

Νομική Τεκμηρίωση βιβλιογραφική & αρθρογραφική

1987/1988/1989

εκδ. Α. Μαθιουδάκη / Π. Ανδρονόπουλου
Αθήνα, 1990

Η αστική ευθύνη του Δημοσίου ΙΙ

Η αστική ευθύνη του Δημοσίου ΙΙ

Κατά τους κανόνες του Δημοσίου

εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα
Αθήνα-Κομοτηνή 1989

Η αστική ευθύνη του Δημοσίου Ι

Η αστική ευθύνη του Δημοσίου Ι

Γενική θεώρηση

εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα
1986

Μαθήματα διοικητικής επιστήμης

Μαθήματα διοικητικής επιστήμης

Τεύχος Ι
Το διοικητικό φαινόμενο στο πλαίσιο της θεωρίας των οργανώσεων

εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα
Αθήνα-Κομοτηνή, 1983

The Law and Practice Relating to Pollution Control in Greece

The Law and Practice Relating to Pollution Control in Greece

(σε συνεργασία με τον Dr Γρ. Τιμαγένη)
1982

La directive en droit administratif

La directive en droit administratif

Librairie general de droit et de jurisprudence
Paris, 1978

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΑ ΑΡΘΡΑ

 • 175 έτη από της ιδρύσεως του γαλλικού Συμβουλίου της Επικράτειας, Επιθεώρηση Δημοσίου Δικαίου και Διοικητικού Δικαίου, 1975, σελ. 96 επ.
 • Ο θεσμός των «εφ’ άπαξ» εκδιδόμενων νόμων στο πλαίσιο του Συντάγματος του 1975, Ελληνική Δικαιοσύνη, 1986, σ. 798-807.
 • Η σύγχρονη έννοια και σημασία του συντονισμού της δράσεως των οργάνων της δημοσίας διοικήσεως, Επιθεώρηση Δημοσίου Δικαίου και Διοικητικού Δικαίου, 1977, σελ. 345 επ.
 • Συμβολή εις τον καθορισμόν της έννοιας της διοικητικής αποφάσεως, Επιθεώρηση Δημοσίου Δικαίου και Διοικητικού Δικαίου, 1977, σελ. 45 επ.
 • Σκέψεις γύρω από το θεσμό του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου στην Ελλάδα και στη Γαλλία, Επιθεώρηση Δημοσίου Δικαίου και Διοικητικού Δικαίου, 1978, σελ. 348 επ.
 • Η κωδικοποίηση της διοικητικής διαδικασίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (Ο Νόμος της 25ης Μαΐου 1976) Επιθεώρηση δημοσίου δικαίου και διοικητικού δικαίου, τ. 22, 1978, τεύχος 4.
 • Η σύγχρονος έννοια και σημασία του συντονισμού της δράσεως των οργάνων της δημόσιας διοικήσεως, Επιθεώρησις δημοσίου δικαίου και διοικητικού δικαίου, τόμος 21 (1977), τεύχος 4, Αθήνα, 1978.
 • Σχόλιο στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Γαλλίας, υπόθεση «Klaus Croissant», 7.7.1978, ΤοΣ 1979, σελ. 664 (σε συνεργασία με τον κ. Σ. Παππά, Εισηγητή του ΣτΕ) Έκδοση αλλοδαπού – νομιμότητα της διαδικασίας εκδόσεως – σεβασμός των συνταγματικά κατοχυρωμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων.
 • Η ιστορική καταγωγή της διακρίσεως του δικαίου σε δημόσιο και ιδιωτικό, Επιθεώρηση Δημοσίου Δικαίου και Διοικητικού Δικαίου, 1979, σελ. 270 επ.
 • Σκέψεις γύρω από τον εισαγγελικό θεσμό στη Σοβιετική Ένωση, Επιθεώρηση Δημοσίου Δικαίου και Διοικητικού Δικαίου, 1979, σελ. 68 επ.
 • Η ιστορική καταγωγή της διακρίσεως του δικαίου σε δημόσιο και ιδιωτικό, Επιθεώρησις δημοσίου δικαίου και διοικητικού δικαίου, τ. 23 1979, τεύχος 4, Αθήνα 1980.
 • Σχόλιο στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υπόθεση «LAWLESS», 1.7.61, ΤοΣ, 1979, ΣΕΛ. 150. Αποζημίωση για παράνομη κράτηση από δικαστική αρχή.
 • Σχόλιο στην απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας, της 23.11.1973, ΤοΣ, 1979, ΣΕΛ. 173. Ελευθερία διδασκαλίας-ελευθερία συνειδήσεως στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
 • Σχόλιο στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υπόθεση «Wemhoff», 27.6.1968, ΤοΣ 1979, σελ. 658. Προσωπική ελευθερία – προσωπική ασφάλεια – αρχή του νόμιμου δικαστή.
 • Σχόλιο στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Η.Π.Α., υπόθεση Taylor v. Louisiana, 4.6.1962, ΤοΣ 1979, σελ. 678. Απαγόρευση των φυλετικών διακρίσεων.
 • Η αρχή της νομιμότητας και το Σύνταγμα του 1975: Η θεσμοποίηση μιας κρίσεως; Σύγχρονα Θέματα, τεύχος 8, 1980, σελ. 36 επ.
 • Η κωδικοποίηση της διοικητικής διαδικασίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, Επιθεώρηση Δημοσίου Δικαίου και Διοικητικού Δικαίου, 1980, σελ. 229 επ.
 • Σχόλιο στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Γαλλίας, υπόθεση «Syndicat CFDT» ΤοΣ 18.1.1980, σελ. 246 (σε συνεργασία με τον κ. Σ. Παππά, Εισηγητή του ΣτΕ). Δημόσιοι υπάλληλοι. Δικαίωμα απεργίας και εξαιρετικές περιστάσεις.
 • Σχόλιο στην απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας, της 25.7.1979, ΤοΣ 1980, σελ. 421 επ. (Σε συνεργασία με τον κ. Σ. Παππά, Εισηγητή του ΣτΕ). Δικαίωμα απεργίας των εργαζομένων στη ραδιοτηλεόραση. Αρχή της συνέχειας της δημόσιας υπηρεσίας.
 • Ο μηχανισμός του κοινοβουλευτικού ελέγχου στο πλαίσιο του Συντάγματος του 1975, Πολιτική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, 1981, τεύχος 1 σελ. 109 επ.
 • Η ανάκληση ανακλήσεως εκτελεστής διοικητικής πράξεως, Επιθεώρηση Δημοσίου Δικαίου και Διοικητικού Δικαίου, 1981, σελ. 253 επ.
 • H ιστορική εξέλιξη της Διοικητικής Επιστήμης, Διοικητική Μεταρρύθμιση, 1981, τεύχος 6, σ. 7-12.
 • Η ανάκληση ανακλήσεως εκτελεστής διοικητικής πράξεως, Επιθεώρησις δημοσίου δικαίου και διοικητικού δικαίου, Αθήνα, 1981.
 • Σύγχρονα προβλήματα της διοικητικής επιστήμης, Η διαδρομή μιας επιστημονικής προσπάθειας και οι προοπτικές της, Διοικητική Μεταρρύθμιση, τ. 9, 1982, σελ. 5-15.
 • Τοπικές υποθέσεις και τοπική αυτοδιοίκηση, Πολιτική, Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, 1984, τεύχος 5, σελ. 49 επ.
 • Συμβολή στη νομική θεμελίωση των ορίων της αναδρομικής ισχύος του νόμου, Ιστορική καταγωγή και σύγχρονες προεκτάσεις, Το Σύνταγμα, 1985, σ. 297-313.
 • Το πλαίσιο λειτουργίας των συλλογικών διοικητικών οργάνων. Με αφορμή την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, ΝοΒ 34 (1986), σελ. 1201-1204.
 • Το φαινόμενο της υφέρπουσας κανονιστικής δραστηριότητας της διοίκησης και η επιρροή του στο καθεστώς άσκησης των συνταγματικών ελευθεριών. Οι συνταγματικές ελευθερίες στην πράξη, Α΄ Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, 1986, σελ. 353-365.
 • Το πλαίσιο λειτουργίας των συλλογικών διοικητικών οργάνων. Με αφορμή την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, ΝοΒ 34 (1986), σελ. 1201-1204./770-779.
 • Το φαινόμενο της υφέρπουσας κανονιστικής δραστηριότητας της διοίκησης και η επιρροή του στο καθεστώς άσκησης των συνταγματικών ελευθεριών. Οι συνταγματικές ελευθερίες στην πράξη, Α΄ Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, 1986, σελ. 353-365.
 • Σχόλιο στην απόφαση ΕφΑθ 3863/1986, ΝοΒ, 34(1986), σελ. 1249-1253. Περί ισότητας.
 • Τεχνολογική εξέλιξη και Συνταγματικά Δικαιώματα, Οι σύγχρονες περιπέτειες του απορρήτου των ανταποκρίσεων, ΝοΒ 35 (1987), σ. 1511-1520.
 • Δικαστικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων ή δικαστικός έλεγχος της νομιμότητας του Συντάγματος, Με αφορμή την απόφαση της 28ης Ιουλίου 1987 του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας, ΝοΒ 36 (1988), σ. 13-37.
 • Η νομική φυσιογνωμία της αγωγής στο πλαίσιο της διοικητικής δικονομίας, Δίκη 19, 1988, σ. 587-598.
 • Η συμμετοχή του πολίτη στη διοικητική δράση (Αναδημοσίευση σε μετάφραση από το συλλογικό τόμο Citoyen et Administration, Βρυξέλλες, 1985) Διοικητική Εγκυκλοπαίδεια-Διοικητική Μεταρρύθμιση, 1988, τεύχος 33, σ. 48-61 και τεύχος 34, σ. 51-5.
 • Συμβολή στη νομική θεμελίωση της αρχής της αστικής ευθύνης του Κράτους, Σύμμεικτα προς τιμήν Φ.Θ. Βεγλερή, Ι, 1988, σελ. 113-136.
 • Η κρίση των θεσμών του κράτους, ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΦΑΙΔΩΝΟΣ Θ.ΒΕΓΛΕΡΗ, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1988.
 • Δικαστικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων ή δικαστικός έλεγχος της νομιμότητας του Συντάγματος. Με αφορμή την απόφαση της 28ης Ιουλίου 1987, του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας, ΝΟΒ 36, 1988, ΣΕΛ. 13-37.
 • Η ανάκληση διοικητικής πράξης επιβολής φόρου, Επιθεώρηση Δημοσίου και Διοικητικού Δικαίου, 1989, σ. 25-31.
 • Η αυτοδέσμευση των διοικητικών αρχών, in Β.Μ. Ρώτη, Νομικά Κείμενα, 1989, σελ. 539-550.
 • Η νομοθετική λειτουργία, σε Το Ελληνικό Κράτος – Οργάνωση και Λειτουργία, Διοικητική Εγκυκλοπαίδεια, Νο 37, 1989, σελ. 7-30.
 • Σχόλιο στην απόφαση ΕφΑθ 497/1987, Εφαρμογές Δημόσιου Δικαίου, Α, 1989, Ι, σελ. 37-41. Μονομερής μεταβολή των όρων της διοικητικής σύμβασης.
 • Ζητήματα αστικής ευθύνης από διοικητικές συμβάσεις (Σχόλιο στην απόφαση ΔΕφΑθ 3024/1990), Διοικητική Δίκη, 1990, σ. 1010 -1021.
 • Θεμελιώδη δικαιώματα και φιλελευθερισμός, Το Σύνταγμα, 1991, σ. 495-507.
 • Ζητήματα δικαστικής προστασίας στο πλαίσιο των διαφορών από διοικητικές συμβάσεις, Διοικητική Δίκη, 1991, σ. 249-258.
 • Ζητήματα δικαστικής προστασίας στο πλαίσιο των διαφορών από διοικητικές συμβάσεις, Επιθεώρηση Δημοσίων Έργων, 1991 – 3.
 • Όψεις του δικαιώματος δικαστικής προστασίας υπό το φως του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου, Διοικητική Δίκη, 1992, σ. 989-995.
 • Το πρόβλημα της ερμηνείας του δικαίου στο έργο του Αριστόβουλου Μάνεση, Διοικητική Δίκη, 1992, σ. 757-763.
 • Σύγχρονα προβλήματα της διοικητικής δικαιοσύνης Δίκη 23, 1992, σελ. 827-839.
 • Η αναδρομικότητα των φορολογικών νόμων, Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου, 1992, σ. 7-23.
 • Η δημοκρατία ως εγγύηση της ελευθερίας, Το Σύνταγμα, 1992, σ. 431-437.
 • Σύγχρονα προβλήματα της Διοικητικής Δικαιοσύνης, ΝοΒ 41 (1993), σ. 641-655.
 • Ευθύνη του κράτους για παραβάσεις του Κοινοτικού Δικαίου, Διοικητική Δίκη, 1994, σ. 770-782.
 • Όψεις της προσωρινής δικαστικής προστασίας στις διοικητικές διαφορές, Η επιρροή του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου στην ελληνική έννομη τάξη, ΝοΒ 42 (1994), σ. 929-960.
 • Ευθύνη του κράτους για παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου, Δίκη 25, 1994, σ. 431.
 • Οριστική και προσωρινή δικαστική προστασία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου, Το Σύνταγμα 1994, σ. 521-545.
 • Η προσωρινή δικαστική προστασία στις διοικητικές διαφορές, Εταιρία Νομικών Βορείου Ελλάδος, εκδ. Σάκκουλα, 1994.
 • Τα όρια της προσωρινής δικαστικής προστασίας στις διοικητικές διαφορές, Δίκη 26, 1995, σ. 693-716.
 • Η κωδικοποίηση της φορολογίας εισοδήματος (Ν 2238/1994), Νομική Βιβλιοθήκη, τ. 1, 1995.
 • Συμψηφισμός κατά Δημοσίου και η άρση της νομικής προσωπικότητας στο δημόσιο δίκαιο, Νομική Βιβλιοθήκη, τ. 8-9, 1996.
 • Ευθύνη του κράτους για παραβάσεις του Κοινοτικού Δικαίου, Ελληνική Δικαιοσύνη 1997, σ. 390-400.
 • Ο αδικαιολόγητος πλουτισμός στο Δημόσιο Δίκαιο, Στο όριο των σχέσεων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, ΝοΒ 46 (1998), σ. 145-167.
 • Περί Φιλελευθερισμού, Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ηγησίπολις, Εκδ. Ι. Σιδέρης 2002.
 • Ολυμπιακοί Αγώνες και Δημόσιο Δίκαιο, Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου, Ειδικό Τεύχος: Ολυμπιακοί Αγώνες – Ζητήματα Δημοσίου Δικαίου, 2003, σ. 3-5.
 • Νόμος : Από τη φυσική νομοτέλεια στην ανθρώπινη σχετικότητα, ΝοΒ 61 (2013), σ. 3-5.
 • Μια ουσιώδης ενδυνάμωση του πλαισίου της ακυρωτικής δικαιοδοσίας των διοικητικών δικαστηρίων, Οι ρυθμίσεις των διατάξεων του άρθρου 22 του ν. 4274/2014 και η εφαρμογή τους με την απόφαση ΣτΕ (Ολ.) 4003/2014, Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου, 2014, σ. 3-7.
 • Το Σύνταγμα μεταξύ διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η ιεραρχία της έννομης τάξης. Εφημερίδα διοικητικού δικαίου 2/2015 σελ. 154 επ.
 • Η συμβολή της Διοικητικής Δικαιοσύνης στην εμπέδωση του Κράτους Δικαίου, Εφημερίδα διοικητικού δικαίου 5/2015 σελ. 538 επ.
 • Το Κράτος Δικαίου στον αστερισμό μιας αναστρέψιμης παρακμής. Επιθεώρηση Δημοσίου και Διοικητικού Δικαίου τ 60, τεύχος 1, 2016, σελ.
 • Τα όρια παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων ΟΜΤ κατά την πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Γερμανίας. Εφημερίδα διοικητικού δικαίου τεύχος 4, 2016, σελ. 386 επ.
 • Νομική φύση και έννομες συνέπειες της σύμπραξης των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της σύναψης μνημονίων. Σχολιασμός των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Pringle” (C-370/12) και “Ledra Advertising Ltd κλπ” (C-8/15P),Εφημερίδα διοικητικού δικαίου, Οκτ. 2016 σελ. 498 επ.
 • Η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και οι «εχθροί» της, Δικαιώματα του Ανθρώπου, Revue Hellénique des droits de l’ homme, τ. 70, εκδ. Σάκκουλα, 2016, σελ. 795-811.
 • Οι αρνητικές επιπτώσεις των ατελειών του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, Θεωρία και Πράξη Διοικητικού Δικαίου 99/2017.
 • Οι πηγές του Δικαίου και η ιεραρχία της έννομης τάξης, Διοικητική Δίκη, τ. 2, 2017 σελ. 161 επ.
 • Η αρχή της αλληλεγγύης στο πλαίσιο του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου. Οι εγγυήσεις της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εφημερίδα διοικητικού δικαίου, 2/2017 σελ. 138 επ.
 • Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως alma mater του Δημοσίου Δικαίου, Εφημερίδα διοικητικού δικαίου 4/2017 σελ. 386 επ.
 • Οι τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Νέα Ευθύνη, τεύχος 36-37, 2017.
 • Πρόλογος στο έργο του Καθ. Απόστολου Γεωργιάδη «Τί είναι δίκαιο; Η νομική επιστήμη για όλους», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2018.
 • Ο Αυτοκράτορας «Ιανός», μεταξύ Αθήνας και Ρώμης. Σημεία Ομιλίας κατά την έναρξη του Συνεδρίου «Αθήνα-Ρώμη 117-2017 Μ.Χ, Αφιέρωμα στον Φιλέλληνα Ρωμαίο Αυτοκράτορα και Αθηναίο Άρχοντα Αδριανό», Annuario della Scuola Archeologica di Atene e dell Missioni Italiane in Oriente, Vol. 95, 2017, σελ. 9-13 και «ΑΘΗΝΑ-ΡΩΜΗ 117-2017, Αφιέρωμα στον Φιλέλληνα Ρωμαίο Αυτοκράτορα και Αθηναίο Άρχοντα ΑΔΡΙΑΝΟ», Σώμα Ομότιμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2018, σελ. 11-20.
 • Η διάβρωση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας λόγω της επικυριαρχίας του «οικονομικού» επί του «θεσμικού», Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου, 4/2018, σελ 378-392.
 • Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διαχρονικός εκφραστής της Ευρωπαϊκής Πανεπιστημιακής και Επιστημονικής Παράδοσης, ΕΚΠΑ 1837-2017, 180 χρόνια Ιστορίας και Προσφοράς, Εκδόσεις Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, 2018, σελ. 173.
 • Η Κρίση του Κράτους Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε «Η Κρίση του Κράτους Δικαίου στην ΕΕ -The Crisis of the Rule of Law in the EU», επιμέλεια έκδοσης Α. Μεταξάς, εκδ. ΕΥΡΑΣΙΑ, 2019, σελ. 21-35.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

 • Η ευθύνη από τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των διοικητικών συμβάσεων (σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Απ. Γεωργιάδη), ΝοΒ 35 (1987), σ. 701-706.
 • Προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης του διοικουμένου – Επιρροή του ποινικού δεδικασμένου στη διοικητική διαδικασία – Αιτιολογία της Διοικητικής Πράξης (σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Ε. Σπηλιωτόπουλο), ΝοΒ 1987, σ. 335-344.
 • To τεκμήριο νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και η αρχή της προστασίας της εμπιστοσύνης του διοικουμένου, Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου, 1987, σελ. 193-199
 • Η κατά τόπο αρμοδιότητα του Διοικητικού Εφετείου στο πλαίσιο επίλυσης διοικητικών διαφορών από διοικητικές συμβάσεις (σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Κ. Κεραμέα), Νομολογία Δημόσιων Έργων, 27/1, σελ. 21-26
 • Προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης του διοικουμένου-Επιρροή του ποινικού δεδικασμένου στη διοικητική διαδικασία-Αιτιολογία της διοικητικής πράξης, ΝοΒ, 35, (1987), σελ. 335-344
 • Κωλύματα και ασυμβίβαστα κατά τον δημοτικό και κοινοτικό κώδικα (σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Δ. Τσάτσο), ΕΔΔ, 1987, σελ. 5-12
 • Η συνταγματική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων (σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Ν. Αλιβιζάτο), ΝοΒ 1988, σ. 1581-1585.
 • Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί, Ο θεσμός της αναγκαστικής συμμετοχής (σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Απ. Γεωργιάδη), Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου 1988, σ. 306- 316.
 • Ζητήματα από την επιβολή εισφορών, Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου, 1989, σ. 145-157.
  Διάλυση σύμβασης κατασκευής δημοσίου έργου από τον εργοδότη – Αποζημίωση αναδόχου, Γνωμοδότηση, Επιθεώρηση Δημοσίων Έργων, 1989 – 1.
 • Η κατά την διάταξη του άρθρου 1 παρ. 1 Ν.Δ. 1266/72 έννοια του «Οργανισμού Κοινής Ωφέλειας», Γνωμοδότηση, Επιθεώρηση Δημοσίων Έργων, 1989 – 3 & 4.
 • Η ανάκληση διοικητικής πράξης επιβολής φόρου, Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου 1989, σελ. 25-31
  Η νομική φύση των τελών (σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Απ. Γεωργιάδη), Επιθεώρηση Δημοσίου και Διοικητικού Δικαίου, 1990, σ. 14-25.
 • Η συνταγματική κατοχύρωση της αποκέντρωσης, Επιθεώρηση Δημοσίου και Διοικητικού Δικαίου, 1990, σ. 481-503.
 • Η έννοια της δημόσιας επιχείρησης, Επιθεώρηση Δημοσίου και Διοικητικού Δικαίου, 1991, σ.175-182.
 • Ζητήματα αθλητικών διαφορών (σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Απ. Γεωργιάδη), Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου, 1991, σ. 7-20.
 • Πώληση σε αλλοδαπό μετοχών ελληνικής ανώνυμης εταιρείας, η οποία έχει στην κυριότητά της ακίνητα κείμενα σε παραμεθόρια περιοχή – Επανεξαγωγή του συναλλάγματος στην περίπτωση που η πώληση ήθελε θεωρηθεί άκυρη (σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Απ. Γεωργιάδη), Ελληνική Δικαιοσύνη, 1991, σ. 44-49
 • Το τεκμήριο νομιμότητας των διοικητικών πράξεων, Επιθεώρηση Δημοσίου και Διοικητικού Δικαίου, 1992 σ. 161-175
 • Μείωση των ελάχιστων ορίων στελέχωσης μιας επιχείρησης του ΜΕΕΠ με τεχνικούς του ΜΕΚ.
 • Συνέπειες από την παράλειψη αποκατάστασης των ορίων αυτών μέσα στη νόμιμη (τρίμηνη) προθεσμία, Επιθεώρηση Δημοσίων Έργων, 1992 – 4
 • Ανάκληση άδειας τηλεοπτικού σταθμού, Επιθεώρηση Δημοσίου και Διοικητικού Δικαίου, 1994, σ. 481-489
 • Πρόσκληση βελτίωσης προσφορών στο πλαίσιο της ειδικής εκκαθάρισης επιχείρησης, Γνωμοδότηση, Δίκη 26, 1995, σ. 771-778.
 • Πρόσκληση βελτίωσης προσφορών στο πλαίσιο της ειδικής εκκαθάρισης επιχείρησης, Δίκη 26, 1995, σ. 771-778.
 • Το νομικό καθεστώς του Αγίου Όρους (σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Ν. Αλιβιζάτο), ΝοΒ 44, 1996, σελ. 382-390
 • Η νομική φύση των οργάνων διοίκησης του Αγίου Όρους και η είσπραξη των προστίμων που εκείνη επιβάλλει κατά τον ΚΕΔΕ, Δίκη 28, 1997, σ. 547-558
 • Οι έννομες συνέπειες της ακύρωσης κανονιστικής διοικητικής πράξης ως αντισυνταγματικής, ΝΟΒ 63/2015 σελ. 183 επ.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΑΡΘΡΑ

 • 1975 – Le citoyen et l’ administration en Grèce – Citoyen et Administration, 1975, Bruylant, Bruxelles, σελ. 157
 • 1978 – La garantie constitutionelle du principe «audi alteram partem» dans l’ ordre juridique grec, – Revue Hellénique du Droit International, 1978
 • 1978 – La garantie constitutionelle du principe «audi alteram partem» – Annuaire Européen d’ Administration Publique, I, 1978 σελ. 427
 • 1979 – Les structures de l’ administration de l’ environnement en Grèce – Annuaire Européen d’ Administration Publique, IΙI, 1980 σελ. 483
 • 1980 – Aspects du contrôle exercé par l’ Etat sur les collectivités locales – Annuaire Européen d’ Administration Publique, II, 1979 σελ. 559
 • 1980 – The establishment of the Mediterranean Co-ordinating Unit in Athens – Review of International Relations, Tόμος Ι, no 2, 1980, σελ. 487
 • 1981 – La protection de l’ enfant en droit constitutionnel Grec – Travaux de l’ Association Henri Capitant, Tόμος ΧΧΧ, 1981, σελ. 657
 • 1981 – Le développement industriel régional en Grèce, in Développement industriel régional, Centralisation ou décentralisation – Institut International des Sciences Administratives, 1981, σελ. 171
 • 1981 – La validation législative des actes administratifs illégaux saisis d’ un recours pour excès de pouvoir – Annuaire Européen d’ Administration Publique, IV, 1981, σελ. 478
 • 1983 – La réforme de l’ administration centrale en Grèce, – Annuaire Européen d’ Administration Publique, VI, 1983, σελ. 527
 • 1984 – L’ évolution de la réforme administrative. Vers un renouveau du régime de décentralisation – Annuaire Européen d’ Administration Publique, VII, 1984, σελ. 486
 • 1985 – Le fonctionnaire à la retraite selon le droit hellénique (σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Ε. Σπηλιωτόπουλο) – 8ème Colloque d’ Avignon, Juillet 1985, 1985, σελ. 253
 • 1985 – Les organes gouvernementaux autres que le Conseil des Ministres – Annuaire Européen d’ Administration Publique, VIII, 1985, σελ. 421
 • 1986 – L’ évolution du régime juridique des collectivités locales en Grèce: Les collectivités locales de deuxième degré – Annuaire Européen d’ Administration Publique, IX, 1986, σελ. 399
 • 1986 – Le fonctionnaire et la presse, (σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Ε. Σπηλιωτόπουλο) – 9ème Colloque d’ Avignon, juillet 1986, 1986, σελ. 191
 • 1987 – Le droit d’ accès aux documents administratifs – Annuaire Européen d’ Administration Publique, X, 1987, σελ. 494
 • 1987 – La protection juridique des agents publics (σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Ε. Σπηλιωτόπουλο) – 10ème Colloque d’ Avignon, Juillet 1987, 1987, σελ. 173
 • 1988 – Fonction publique-fonction politique – 10ème Colloque d’ Avignon, Juillet 1988, 1988, σελ. 1
 • 1988 – Le standard en droit public: Les données de la jurisprudence administrative en Grèce – Revue de la Recherche Juridique, Droit Prospectif, 1988, No 4, σελ. 962
  1988 – Le critère des contrats administratifs – Annuaire Européen d’ Administration Publique, XI, 1988
 • 1992 – L’arbitrage dans le contentieux administratif – European Review of Pulbic Law/Revue Européenne de Droit Public Τόμ. 4, no. 1/1992, σελ. 61
 • 1994 – Collectivités locales et intégration européenne : Le cas de la Grèce – European Review of Pulbic Law/Revue Européenne de Droit Public Τόμ. 6, no 2/1994, σελ. 313
 • 1998 – Aspects de la protection juridictionnelle provisoire dans le contentieux administratif. L’ influence du droit communautaire européen sur l’ ordre juridique hellénique – État, Loi, Administration, Mélanges Ep. Spiliotopoulos, 1998
 • 2003 – Speech to the Inauguration Ceremony of the EPLO Premises in Legraina on November 28,
 • 2003 – Ειδική Έκδοση EPLO, Esperia Publications Ltd, London, 2003
 • 2005 – Laudatio: Prof. Epaminondas Spiliotopoulos – European Review of Public Law/Revue Européenne de Droit Public Τόμ. 17, no 1/2005, σελ. 777 , European Public Law Series, vol. LXXVIII, Religions and Public Law, 2005, σελ.. 777
 • 2006 – Official Opening / Ouverture officielle – European Public Law Series, vol. LXXXIII, Internationalisation of Public Law, 2006, σελ. 19, European Review of Pulbic Law/Revue Européenne de Droit Public Τόμ. 18, no 1, 2006, σελ. 19 (issue comprising the proceedings of the EGPL Conference on Internationalisation of Public Law)
 • 2006 – Official Opening / Ouverture officielle – European Public Law Series, vol. LXXXI, SPYRIDON FLOGAITIS / ULRICH KARPEN / A. MASUCCI (eds.), E-government and E-democracy, 2006, σελ. 33
 • 2006 – Official Opening / Ouverture officielle, – European Public Law Series, vol. LXXXI, Spyridon Flogaitis / Ulrich Karpen / A. Masucci (eds.), E-government and E-democracy, 2006, σελ. 33
 • 2007 – Official Opening / Ouverture officielle – European Public Law Series, vol. LXXXVII, Citizenship in the European Union, 2007, σελ. 17, European Review of Pulbic Law/Revue Européenne de Droit Public Τόμ. 19, no 1, 2007, σελ. 17 (issue comprising the proceedings of the EGPL Conference on Citizenship in the European Union)
 • 2008 – Official Opening / Ouverture officiele – European Public Law Series, vol. LXXXIX,Procopios Pavlopoulos / Spyridon Flogaitis (eds.), Multilevel Governance and Administrative Reform in the 21st Century, 2008, σελ. 23
 • 2008 – Official Opening / Ouverture officielle – European Public Law Series, vol. XCII, Procopios Pavlopoulos / Spyridon Flogaitis / Antonis Pantelis (eds.), The Constitution and its Reform, In memory of Professor Phaedon Vegleris, 2008, σελ. 23
 • 2010 – Official Opening – European Public Law Series, vol. XCVIII, Transparency and Reform of Administrative Procedures especially through E-Government Initiatives for a Better Public Administration, 2010, σελ. 17
 • 2014 – The Greek Immigration Policy between 2004-2009 – European Public Law Series, vol. CXIII2014, Theodoros Fouskas / Vassileios Tsevrenis (eds.), Contemporary Immigration in Greece: A Sourcebook, 2014, σελ. 35
 • 2015 – Reflections on the Contribution of Administrative Justice to the Consolidation of the Rule of Law – European Review of Pulbic Law/Revue Européenne de Droit Public Τόμ. 27, no 4/2015, σελ. 1533
 • 2016 – La loi entre science naturelle et science juridique – European Review of Public Law/Revue Européenne de Droit Public Τόμ. 28, no 2/2016, σελ. 315
 • 2016 – The Principle of Solidarity in the Context of the Primary European Law – The Guarantees Established by the Treaty on European Union and the Treaty for the Functioning of the European Union – European Review of Pulbic Law/Revue Européenne de Droit Public Τόμ. 28, 4/2016, σελ. 1253
 • 2016 – Μessage read at the Official Presentation of the European Law and Governance School at the Presidential Palace of the Italian Republic, Il Quirinale, on May 18, 2016 – Ειδική Έκδοση EPLO, European Public Law Organization, 2016
 • 2016 – La loi entre science naturelle et sience juridique, – European Review of Pulbic Law/Revue Européenne de Droit Public Τόμ. 28, no 2, 2016, σελ. 315.
 • 2016 – The Principle of Solidarity in the Context of the Primary European Law – The Guarantees Established by the Treaty on European Union and the Treaty for the Functioning of the European Union, – European Review of Pulbic Law/Revue Européenne de Droit Public Τόμ. 28, no 4, 2016, σελ. 1253
 • 2016 – Μessage read at the Official Presentation of the European Law and Governance School at the Presidential Palace of the Italian Republic, Il Quirinale, on May 18, 2016
 • 2018 – Adriano l’ Imperatore “Giano”, tra Atene e Roma – Periptero-Letteratura e Dintorni In Grecia, Μάρτιος 2018, σελ. 6
 • Le réforme du régime de la décentralisation dans l’ administration hellénique – Άρθρα υπό δημοσίευση
 • La mise en oeuvre des réformes administratives liées aux changements économiques – Άρθρα υπό δημοσίευση