ΑΡΧΕΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

24 Μαρ
By: administrator 0

Αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο κατά το επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ Μακαριώτατε και αγαπητοί Σεβασμιώτατοι.

Θα συμφωνήσω μαζί σας σε όσα είπατε, Μακαριώτατε. Πρώτα για τον συμβολισμό της ημέρας, ο οποίος είναι ακόμη πιο έντονος διότι εφέτος το Πάσχα το έχομε αργά και συμπίπτει σχεδόν η Κυριακή της Ορθοδοξίας με την επομένη του Ευαγγελισμού, οπότε πάλι εορτάζει τόσο η Εκκλησία αλλά και το έθνος την αναγέννησή του. Έχομε, λοιπόν, δύο εορτές τη μία μετά την άλλη, της Ορθοδοξίας και του έθνους, που συμβολίζουν και πάλι τη στενότατη συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ των δύο αυτών σπουδαίων ιδεών, ενός θεσμού θείου και ενός θεσμού ανθρωπίνου, οι οποίοι καλούνται να συνεργασθούν.

Και δεν συμφωνώ μόνο για το συμβολισμό στον οποίον αναφερθήκατε, συμφωνώ και για τη σπουδαία ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας και κράτους, η οποία είναι απαραίτητη όχι μόνον στους χαλεπούς καιρούς μας, αλλά πάντοτε. Και πάντοτε και στο παρελθόν υπήρξε και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις υπηρεσίες τις οποίες προσέφερε η Ορθοδοξία στον ελληνισμό, πολύ περισσότερο διότι ο ελληνισμός άρχισε να συνειδητοποιεί την ελληνικότητά του με κάποια καθυστέρηση. Στην εποχή του Βυζαντίου υπήρχε ένα υπόλειμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το οποίο κατά κάποιο τρόπο κατεπίεζε την ανάπτυξη του εθνικού ελληνικού συναισθήματος, το οποίο κυρίως άρχισε να υπάρχει αφής έπεσε η Πόλις στας χείρας των αλλοδόξων Οθωμανών και η επιθυμία ανακτήσεως της Πόλεως με τα γνωστά δημοτικά τραγούδια άρχισε να λειτουργεί σαν μία κινητήριος δύναμις για την ανάπτυξη του εθνικού ελληνικού αισθήματος, στο οποίο συνέβαλε πάρα πολύ η ορθόδοξη πίστη και η ορθόδοξη εκκλησία.

Κάτω από αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες η σημερινή συνάντησή μας, η οποία πράγματι προσλαμβάνει έναν επίσημο χαρακτήρα έχει όλους αυτούς τους συμβολισμούς, με τους οποίους απολύτως συμφωνώ. Και θέλω και εγώ να ευχηθώ εις υμάς, Μακαριώτατε, και εις όλους τους παρισταμένους, αλλά και απολειπομένους Μητροπολίτας της χώρας μας να έχουν πάντοτε υγεία, δύναμη για να επιτελούν το σπουδαίο καθήκον των, για να συνεργάζονται μετά της πολιτείας στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στα οποία η χώρα μας έχει ανάγκη να βρει λύσεις. Στην υγειά σας και του χρόνου χρόνια πολλά και πάντοτε.