ΑΡΧΕΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

03 Φεβ
By: administrator 0

Αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου προς την Α.Θ.Μ τον Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής κ. Ιγνάτιο Δ΄ στη Δαμασκό

«Παρακολουθήσαμε τη Θεία Λειτουργία με πολύ μεγάλη συγκίνηση. Ακούσαμε πολλούς ψαλμούς και πολλές προσευχές στην ελληνική γλώσσα. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η γλώσσα της Λειτουργίας, όσο έχουν τα θαυμάσια νοήματα που αποδίδονται κατά τη διάρκειά της. Αλλά, είναι ανθρώπινο να συγκινείται κανείς, όταν ακούει τη γλώσσα του σε ένα μέρος στο οποίο δεν συνηθίζεται να ομιλείται. Παρακολουθήσαμε και με πολύ μεγάλη προσοχή τους σοφούς λόγους που μας απευθύνατε, οι οποίοι ήταν γεμάτοι αγάπη, την οποία δεχθήκαμε με μεγάλη ευγνωμοσύνη. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σας την ανταποδίδουμε με τον ίδιο ειλικρινή τρόπο.

Από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στη Δαμασκό, αισθανθήκαμε ότι βρισκόμαστε, όχι απλώς σε φιλική, αλλά σε αδελφική χώρα. Δεν είναι ανάγκη να αναφερθώ στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας. Γι’ αυτούς τους δεσμούς, είχα μακρά συζήτηση και με τον εκλεκτό Πρόεδρό σας κ. Assad.

Βρισκόμενος σήμερα, σε αυτή την ωραία αίθουσα του Πατριαρχείου, θέλω να αναφερθώ, με πολύ λίγα λόγια, στην κοινή πίστη μας. Απέναντι όλων των Χριστιανών αισθανόμαστε τα ίδια αδελφικά αισθήματα, ανεξαρτήτως δόγματος. Αλλά, μεταξύ Ορθοδόξων, οι δεσμοί και η συγκίνηση είναι μεγαλύτερη, όταν συναντιόμαστε. Το Πατριαρχείο της Αντιόχειας, ένα από τα τέσσερα μεγάλα Πατριαρχεία της Ορθοδοξίας, αποτελεί πάντοτε αντικείμενο μεγάλου σεβασμού, εκ μέρους του ελληνικού λαού, των Ορθοδόξων πιστών. Γνωρίζουμε πολύ καλά το σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει το Πατριαρχείο σας στην ταραγμένη, δυστυχώς, αυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής. Γνωρίζουμε τον υψηλότατο τρόπο με τον οποίο ασκεί το Πατριαρχείο και εσείς προσωπικά Μακαριώτατε, τα θρησκευτικά, εκκλησιαστικά, αλλά και ανθρωπιστικά καθήκοντά σας. Γνωρίζουμε το μεγάλο ανθρωπιστικό έργο σας, για το οποίο δεν έχουμε παρά να σας εκφράσουμε, εκ μέρους όλων εκείνων οι οποίοι ευνοούνται από αυτό, και τη δική μας ευγνωμοσύνη. Γιατί, αποδεικνύετε, εμπράκτως, τη δύναμη της Ορθοδοξίας. Για όλους αυτούς τους λόγους, για την υποδοχή που μας επιφυλάξατε και για την ευλογία που μας δώσατε, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμότατα και να σας βεβαιώσω ότι αυτή η συνάντηση θα μείνει σε όλους μας αλησμόνητη. Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδας, αλλά θα ήθελα να σας πω ότι αναπτύσσεται ένας στενότατος δεσμός, μεταξύ του Ορθόδοξου ελληνικού λαού και των Ορθοδόξων Αράβων του ποιμνίου σας.

Εύχομαι να είστε πάντα καλά και να έχετε τη δύναμη που μέχρι στιγμής επιδεικνύετε για να επιτελείτε το έργο σας με την ίδια πάντοτε πίστη, αφοσίωση και αγάπη».