Ανακοινώσεις

11 Νοέ
By: Press Office 0

Δηλώσεις των Προέδρων Ελλάδας και Αιγύπτου στο Προεδρικό Μέγαρο

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Με μεγάλη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στο Προεδρικό Μέγαρο. Λυπάμαι που η πανδημία δε μας επιτρέπει να αποδώσουμε στην επίσκεψή σας τη λαμπρότητα που θα θέλαμε. Έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και εμένα προσωπικά να υποδεχόμαστε σήμερα τον ηγέτη μιας μεγάλης, φίλης χώρας, πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή μας και πραγματικής ηγέτιδας δύναμης του μουσουλμανικού και του αραβικού κόσμου. Μιας χώρας με την οποία  η Ελλάδα συνδέεται με μακραίωνες σχέσεις φιλίας, σεβασμού και πολιτισμού. Ορόσημο αποτελεί για τη σχέση των χωρών μας καθώς και για την ευρύτερη περιοχή μας, η υπογραφή την 6η Αυγούστου,  και η θέση σε ισχύ της  συμφωνίας μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ. 

Στη συνάντησή μας θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε διεξοδικά στην παρούσα συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και παραβατικότητας. Θα ήθελα επίσης να συζητήσουμε σχετικά με την πρόσφατη αναζωπύρωση φαινομένων τρομοκρατίας με θρησκευτική επίφαση, ενώ είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι θρησκευτικές αξίες δεν έχουν καμία σχέση με πράξεις εξτρεμισμού.  Και πάλι καλώς ήρθατε.

 

ABDEL FATTAH AL-SISI: Επιτρέψτε μου κυρία Πρόεδρε να σας ευχαριστήσω για την καλή και θερμή υποδοχή εδώ από σας στην Ελλάδα καθώς έχουμε μια σχέση που μας συνδέει εδώ και πολλά χρόνια. Έχω επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές.  Θα  έχουμε εποικοδομητικές συζητήσεις σίγουρα. Θα ήθελα να συμφωνήσω μαζί σας ότι η υπογραφή της συμφωνίας που έγινε, συσφίγγει τις σχέσεις των δύο χωρών πιο πολύ, ενώ  θα έχουμε και άλλες συμφωνίες σίγουρα. 

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι η Αίγυπτος θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και υπέρ της Ελλάδας για τα δικαιώματά της για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την ασφάλεια της χώρας και τα θαλάσσια σύνορα. 

Επιτρέψτε μου να συμφωνήσω μαζί σας ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες που έγιναν δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία, δεν έχουν καμία σχέση με το τι πιστεύει ο καθένας. Είναι κάποιες κινήσεις εξτρεμιστών που δεν πρέπει να οδηγήσουν σε θρησκευτικές αντιθέσεις. Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή.