Ομιλίες

22 Οκτ
By: Press Office 0

Χαιρετισμός στη διαδικτυακή τελετή “Βραβεία ΑΡΓΩ 2020”

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε χαιρετισμό στη διαδικτυακή τελετή των Βραβείων ΑΡΓΩ 2020.
Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε 8 διακεκριμένους Έλληνες του εξωτερικού που διακρίθηκαν στους τομείς της επιχειρηματικότητας, των επιστημών, του πολιτισμού, της καινοτομίας, της ανθρωπιστικής προσφοράς, της προσφοράς στα κοινά, του αθλητισμού και της γαστρονομίας.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός:

Σήμερα τιμάμε την Ελλάδα της εξωστρέφειας, του κοσμοπολιτισμού, της δημιουργικής έμπνευσης. Τιμάμε όλους εκείνους τους συμπατριώτες μας που ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς τον κόσμο και προς την γνώση, για να εξερευνήσουν πεδία της επιστήμης, της τέχνης, της επιχειρηματικότητας, του υλικού πολιτισμού, του αθλητισμού, ως σύγχρονοι Αργοναύτες. Τιμάμε τον μόχθο, την επινοητικότητα, την προσφορά τους. Τιμάμε τη συμβολή τους – μέσω της κατακτημένης τεχνογνωσίας τους και των παρεμβατικών δυνατοτήτων τους – στην πρόοδο και την ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Θέλω λοιπόν να συγχαρώ όσους βραβεύτηκαν απόψε, όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά. Την κυρία Ελευθερία Ζεγγίνη, διευθύντρια στο Ινστιτούτο Μεταφραστικής Γονιδιωματικής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας Helmholtz του Μονάχου, που αποκρυπτογραφεί τα μυστικά του ανθρώπινου γονιδιώματος για να μελετήσει τη γενετική βάση πολυσύνθετων ασθενειών που μαστίζουν τον άνθρωπο. Τον ιδιοφυή μαέστρο συνθέτη και ποιητή, τον μυσταγωγό της κλασικής μουσικής Θεόδωρο Κουρεντζή. Τον πρόεδρο του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, που συμβάλλει με εφευρετικότητα και δυναμισμό στην προώθηση της επιστημονικής και εμπορικής καινοτομίας στον τομέα της υγείας. Τον πρωτοπόρο στην τεχνολογία επικοινωνιών, δαιμόνιο επιχειρηματία Μιχάλη Τζάννες. Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (πρώτο Έλληνα πρόεδρό του στα 60 χρόνια του θεσμού) εξέχοντα νομικό Λίνο Σισιλιάνο. Τον καθηγητή Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντή της Κλινικής Τραύματος, Επείγουσας Χειρουργικής και Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης, κορυφαίο χειρουργό Γιώργο Βέλμαχο. Τον σεφ Ασημάκη Χανιώτη που μοχθεί για την γαστρονομική τελειότητα, συνδυάζοντας ιδανικά τη γαλλική κουζίνα με ελληνικά προϊόντα και παραδοσιακές τεχνικές. Και βέβαια τον καλαθοσφαιριστή Γιάννη Αντεντοκούμπο, πρότυπο και πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τις αθλητικές του επιδόσεις, αλλά και για την ηθική του δύναμη.

Ήμουν και πέρσι μαζί σας και θα είμαι πάντοτε κοντά σ’ εκείνους που επιθυμούν να ξανοιχτούν στο πέλαγος του διεθνούς ανταγωνισμού αψηφώντας αντιξοότητες και φουρτούνες, προσβλέποντας στο χρυσόμαλλο δέρας που ονειρεύεται ο καθένας, στον υψηλό στόχο που νοηματοδοτεί τη ζωή. Ταξίδεψαν μακριά, «πέρασαν κάβους πολλούς, πολλά νησιά, τη θάλασσα που φέρνει την άλλη θάλασσα» – για να χρησιμοποιήσω ένα στίχο του Γιώργου Σεφέρη – διατηρώντας τον δεσμό με την πατρίδα, φέροντας την ελληνική τους ταυτότητα με υπερηφάνεια. Και διαπρέποντας στους ξένους τόπους, κατακτώντας αναγνώριση και κύρος, κρατούν ζωντανή την παράδοση της ελληνικότητας ως έννοιας που ταυτίζεται με τους ανοιχτούς ορίζοντες, με την ανάγκη για επικοινωνία, με την εξερεύνηση άλλων πολιτισμών, με την υπέρβαση των ορίων. Το φωτεινό τους παράδειγμα ας γίνει πηγή έμπνευσης για τους νέους μας και αισιοδοξίας για όλους μας.