Άρθρα - Συνεντεύξεις

24 Αυγ
By: Press Office 0

Συνέντευξη στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

image_print

Συνέντευξη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (Austria Presse Agentur), με τίτλο «Αφγανιστάν: Η Ελληνίδα Πρόεδρος Σακελλαροπούλου θεωρεί πως θα υπάρξουν προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη» και υπότιτλο Κ. Σακελλαροπούλου: «Η αντιμετώπιση (του ζητήματος) είναι κατ’ αρχάς ευρωπαϊκή υπόθεση. Οι πυρκαγιές υπήρξαν μια φυσική καταστροφή διαστάσεων χωρίς προηγούμενο».

Η συνέντευξη δόθηκε στο περιθώριο της επίσκεψης της κυρίας Σακελλαροπούλου στην Αυστρία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Forum του Alpbach, που διεξήχθη στην ομώνυμη αυστριακή κωμόπολη.

Ακολουθεί η μετάφραση της συνέντευξης:

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θεωρεί «πολύ πιθανό» να οδηγήσει η κρίση στο Αφγανιστάν σε ροές προσφύγων προς την Ευρώπη. «Η αντιμετώπιση (του ζητήματος) είναι κατ΄ αρχάς ευρωπαϊκή υπόθεση, που απαιτεί μια συνεκτική ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη μας και στην ευθύνη», τόνισε η Eλληνίδα Πρόεδρος σε γραπτή της συνέντευξή της στο πρακτορείο Austria Presse Agentur (APA). Σήμερα θα μετάσχει ως κεντρική ομιλήτρια στην έναρξη του European Forum του Alpbach.

«Είναι αναγκαία μια στενή συνεργασία με όλα τα κράτη της περιοχής και με τα ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση, αλλά και να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», δηλώνει η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία ανέλαβε καθήκοντα το 2020 και πρόκειται να έχει στο Alpbach συνομιλίες με τον ομοσπονδιακό Πρόεδρο Alexander Van der Bellen.

Σύμφωνα με την ίδια, η Ε.Ε. έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπάρξει στήριξη για τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν. «Κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν θα πρέπει να εργαλειοποιηθεί και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια θα πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστή, ως το κεφαλαιώδες στοιχείο των ευρωπαϊκών αξιών και των ηθικών μας αρχών».

Σύμφωνα επίσης, με την Ελληνίδα Πρόεδρο, η Ελλάδα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Αφγανιστάν. «Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι η εκκένωση και μεταφορά εκτός Αφγανιστάν Ευρωπαίων πολιτών και προσώπων που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις καθώς επίσης και των οικογενειών τους».

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία της Ελλάδας χαρακτηρίζει τις δασικές πυρκαγιές ως «μία φυσική καταστροφή πρωτοφανών διαστάσεων», με περισσότερες από 600 εστίες φωτιάς «σε όλες τις γωνιές της χώρας». Όπως σημειώνει, οι πυρκαγιές υπήρξαν συνέπεια «όχι μόνο ανθρώπινης αμέλειας ή εμπρησμών, αλλά και της κλιματικής αλλαγής». Εκδηλώθηκαν στη διάρκεια ενός ασυνήθιστα έντονου καύσωνα, ο οποίος διήρκεσε περισσότερο από μία εβδομάδα.

«Η αποζημίωση και η υποστήριξη των ανθρώπων εκείνων που έχασαν τις περιουσίες τους και επλήγησαν από τα καταστροφικά αυτά γεγονότα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», υπογραμμίζει η κυρία Σακελλαροπούλου. Η διαδικασία αναδάσωσης των περιοχών, όπου συνυπάρχουν δάση και κατοικίες, πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα, προκειμένου να «βελτιωθούν οι συνθήκες για τους κατοίκους τους».

Σε ότι αφορά στις εθνικές αρχές, είναι κατά την ίδια πολύ σημαντικό να μεταβούν από μια πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης σε μια περισσότερο προληπτική πολιτική στη διαχείριση δασών – «για τη διασφάλιση του οικοσυστήματος και την ασφάλεια των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών και των τουριστών». Σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα ωστόσο, απαιτείται μια παγκόσμια στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Η συνεργασία σε διεθνές επίπεδο είναι ο μόνος δρόμος, στη βάση του οποίου η ανθρωπότητα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά περιβαλλοντικά ζητήματα και να αποτρέψει οικολογικές καταστροφές».

Ερωτηθείσα για τους εν μέρει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς (κατά του κορωνοϊού) και την αποδοχή τους από τους Έλληνες πολίτες, η πρώην ανώτατη δικαστής δηλώνει ότι το εμβόλιο είναι «ένα πολύτιμο δώρο της επιστήμης στην ανθρωπότητα» και το «ισχυρότερο όπλο μας, προκειμένου να αποκατασταθεί η κανονικότητα και να ξανακερδίσουμε την ελευθερία μας». «Οι Έλληνες», όπως υποστηρίζει, «αντέδρασαν συνολικά θετικά στην εμβολιαστική πολιτική και προσαρμόστηκαν στις ακραίες συνθήκες της πανδημίας».

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων πολιτών, που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό, όπως για παράδειγμα το υγειονομικό προσωπικό, και επιπλέον η παροχή κινήτρων για τα εμβολιασμένα άτομα θα αυξήσει, σύμφωνα με την ίδια, την αποτελεσματικότητα της υγειονομικής πολιτικής. «Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι η νέα μετάλλαξη του ιού, η οποία είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική, δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο χειμώνας θα είναι σκληρός και είναι επειγόντως αναγκαίο να θωρακίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και την κοινωνία μας στο σύνολό της».