Χαιρετισμός στο 1ο συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων (ΠΣΕΕΟ)

Αξιότιμοι Πρόεδρε και μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής,
Αγαπητές Ελληνίδες και αγαπητοί Έλληνες της Διασποράς,
Σε μια ιδιαίτερη χρονιά για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, στην οποία γιορτάζουμε την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία, ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον αναστοχαζόμενοι το παρελθόν. Η σημερινή συνάντηση στην Αθήνα αποτελεί τρανή απόδειξη της σημασίας που αποδίδει ο Απόδημος Ελληνισμός στην Ελληνική Επανάσταση.
Το 1821 αποτελεί αναμφίβολα ένα έτος-ορόσημο στην ένδοξη πορεία του έθνους μας. Η σπίθα που άναψε πρώτα στην καρδιά και μετά στα όπλα των επαναστατημένων κατά του οθωμανικού ζυγού προγόνων μας ακόμα και σήμερα μας γεμίζει με θαυμασμό, δέος και ελπίδα. Οι υπόδουλοι Έλληνες δεν είχαν υπεροπλία έναντι του Τούρκου δυνάστη. Ήταν ο αγώνας του αδύναμου κατά του ισχυρού, στο όνομα του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας. Ένας αγώνας που φαινόταν καταδικασμένος να αποτύχει, ωστόσο κερδήθηκε με την πίστη, το σθένος, τον ηρωισμό, το δίκαιο.
Η συμβολή των Ελλήνων της διασποράς σε αυτό το έπος της ανεξαρτησίας υπήρξε καθοριστική. Σπουδαία κέντρα του ελληνισμού στο εξωτερικό, όπως στην Οδησσό όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία και στη Μολδοβλαχία όπου ξεκίνησε η Επανάσταση, καθώς και πολλές ελληνικές παροικίες στη Βιέννη, το Παρίσι, το Βουκουρέστι, το Ιάσιο, την Βουδαπέστη, την Τεργέστη, τη Βενετία και αλλού, συνέβαλαν στην ευόδωση του ιερού σκοπού χρηματοδοτώντας αποστολές και παρέχοντας στους αγωνιστές όπλα και κάθε είδους εφόδια, ενώ μεγάλος αριθμός Ελλήνων της διασποράς επέστρεψαν στην πατρίδα, πολέμησαν μαζί με τα εξεγερμένα αδέλφια τους και έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία της χώρας μας, μαχόμενοι «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».
Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες μου,
Σήμερα, 200 χρόνια μετά, είμαστε υπερήφανοι για όσα έχουμε πετύχει. Η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδυναμώνει τις συμμαχίες της, σέβεται το διεθνές δίκαιο και αποτελεί σταθερό παράγοντα ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.
Η αποστολή που έχουμε, να διαφυλάξουμε το πνεύμα του ελληνισμού, αφορά όλους τους Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο. Γνωρίζω ότι την εκπληρώνετε με τον καλύτερο τρόπο, προωθώντας τις θέσεις και τα δίκαια του έθνους μας, διατηρώντας τη γλώσσα μας, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας ζωντανά και μεταλαμπαδεύοντάς τα στις νέες γενιές, οι οποίες παραλαμβάνουν τη σκυτάλη και πλέκουν το νήμα της συνέχειας. Οι εθνικοτοπικοί σας σύλλογοι, οι επαγγελματικές σας ενώσεις, οι ενορίες της Εκκλησίας, διατηρούν άσβεστο και ενδυναμώνουν τον δεσμό που σας συνδέει μεταξύ σας και με την μητέρα Πατρίδα, η οποία, σας διαβεβαιώ, είναι υπερήφανη για τα κατορθώματα της δεύτερης αυτής Ελλάδας που ζει και προκόβει στο εξωτερικό.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι κάθε πρόοδο για εσάς και τις οικογένειές σας και καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.