ΑΡΧΕΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

20 Μαΐ
By: administrator 0

Αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου στην Κοινότητα Οθωνών Κέρκυρας

image_print

Θεωρώ τον εαυτό μου, αγαπητοί φίλοι, εξαιρετικά ευτυχή ότι μπορώ να βρίσκομαι εδώ στους Οθωνούς, να αντικρύζομε το Ιόνιο πέλαγος, να βλέπω εσάς, τους φρουρούς αυτής της περιοχής, να ακούω τους ευγενικούς λόγους του κυρίου Αντιπροέδρου και να μπορώ και εγώ να εκφράσω με τη σειρά μου τα αισθήματα ειλικρινούς χαράς και αγάπης. Χαράς, διότι ευρίσκομαι όπως είπα σ αυτό το ωραιότατο μέρος και αγάπης διότι απευθύνομαι σ εκείνους που κρατούν εδώ τη συνείδηση της ελληνικότητος και υψώνουν την ελληνική σημαία εδώ και αιώνες συνεχείς, στηρίζοντας αυτή τη συνέχεια της ελληνικής φυλής όχι μόνο στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδος, αλλά σε όλα τα ακραία σημεία της.

Δεν ξέρω αν χρειάζεται, κύριε Αντιπρόεδρε, η δική μου προστασία σ αυτά τα τέσσερα σημεία, τα σπουδαία σημεία, τα ιστορικά σημεία της πατρίδος μας που εμνημονεύσατε. Αισθάνομαι όμως ότι αυτά τα σημεία προκαλούν και επισύρουν την προσοχή ολοκλήρου της Ελλάδος, διότι είναι σπουδαίοι ιστορικοί τόποι που αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω του ότι βρίσκονται στα όρια της πατρίδος μας.

Μέχρι τώρα είχα επισκεφθεί και τη Γαύδο μια φορά, το Καστελόριζο περισσότερες και το Ορμένιο. Έχω, λοιπόν, την ευτυχία να βρίσκομαι σήμερα στο δυτικότερο σημείο της Ελλάδος μέσα στο Ιόνιο πέλαγος, κοντά στην είσοδο του Αδριατικού κόλπου και μ αυτόν τον τρόπο να μπορώ να επικοινωνώ μ εσάς που, όπως είπα και προηγουμένως, κρατάτε ψηλά τη σημαία και την ελληνική συνείδηση.

Και έχετε σήμερα δυο σπουδαίες ιδιότητες: την μία την είχατε από το παρελθόν και κατά κάποιο τρόπο σιγά-σιγά την εγκαταλείπετε, την ιδιότητα του ναυτικού, μια σπουδαία ιδιότητα, συνδεδεμένη πάντοτε με την ελληνική παράδοση και την ελληνική ψυχή.

Και έχετε και μια άλλη ιδιότητα που μοιάζει και δεν μοιάζει με την πρώτη: αυτή του μετανάστη. Διότι και ο μετανάστης τι είναι; Ένας ταξιδιώτης, αιώνιος ταξιδιώτης που μένει μακριά από την πατρίδα και αν δεν ταξιδεύει πραγματικά ταξιδεύει με την ανάμνησή του και με την αγάπη του και με την καρδιά του και θυμάται τον τόπο που ξεκίνησε και δεν τον λησμονεί ποτέ και κρατάει ψηλά και εκείνος τη σημαία την ελληνική, έστω και αν δεν την έχει στο καράβι υψωμένη στον ιστό αλλά μέσα στην καρδιά του. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι σας, επικοινωνώντας με τα παιδιά σας και τους δικούς σας ανθρώπους που βρίσκονται σε ξένους τόπους και κυρίως στην Αμερική, τους μεταφέρετε και δέχεστε από εκείνους αυτά τα ελληνικά και όχι μόνον συγγενικά αισθήματα.

Θέλω να παρακαλέσω όλους όσους θα έρθουν σε σύντομη επικοινωνία τώρα με το τηλέφωνο, παλιά με τα γράμματα, με τους δικούς σας στην Αμερική να τους βεβαιώσετε ότι αυτή τη στιγμή που εδώ συγκεντρωθήκαμε τους θυμόμαστε και τους σκεπτόμαστε. Και η σκέψη μας είναι κοντά τους και τους ευχόμαστε να είναι πάντα καλά, να θυμούνται τους Οθωνούς και την πατρίδα μας με την ίδια αγάπη που την έχουν μέσα στην καρδιά τους και να επιστρέφουν. Να επιστρέφουν τα καλοκαίρια, να στηρίζουν τον τόπο τους, να προστατεύουν τους δικούς τους και να παραμένουν Έλληνες και στα μακρυνά μέρη.

Είναι σπουδαία αυτή η ιδιότητα του Έλληνα μετανάστη, του Έλληνα απόδημου, που κρατάει την ελληνικότητά του μαζί με την αγάπη του, μαζί με την πίστη του και την αφοσίωσή του στην καινούργια του πατρίδα, την οποία χρωστάει να την προσφέρει, γιατί και η καινούργια του πατρίδα πολλά του προσφέρει εκεί. Αλλά δεν λησμονά ποτέ την παλαιά.

Θέλω, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε να σας ευχαριστήσω, να σας πω ότι αισθάνομαι μια πολύ μεγάλη ψυχική ευφορία, γιατί είναι ωραίος ο τόπος, η θάλασσα και οι λόφοι, είναι ωραίο το νησί, όπως είναι όλα τα νησιά και εξακολουθούν να είναι πάντα. Εύχομαι σε όλους σας χαρά και υγεία, ευτυχία και να πάει καλά ο τόπος μας. Γιατί είτε είμαστε στα δυτικά είτε στα βόρεια είτε σε άλλα μέρη της Ελλάδος όλοι έχουμε μια σκέψη: την πατρίδα μας, την αγαπημένη μας Ελλάδα και όλοι έχουμε μια ευχή, να είναι πάντα καλά, πάντα να προκόβει, πάντα να είναι ασφαλής, πάντα να είναι ειρηνική και μια καλή μητέρα για όλους εμάς τους Έλληνες. Να είστε πάντα καλά.-