Άρθρο της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για τον Γιώργο Σεφέρη

Υπογραμμίσεις, τότε και τώρα

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Γιώργος Σεφέρης είναι μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές του ελληνικού λογοτεχνικού κανόνα, με το χρίσμα και την αποδοχή του «εθνικού ποιητή» ήδη από τον καιρό που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ. Θα ήθελα όμως εδώ να σας μιλήσω για τον δικό μου Σεφέρη, τον αγαπημένο δημιουργό που με συντρόφευσε από τα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια, τόσο με τα ποιήματά του όσο και με τον δοκιμιακό του λόγο. Στη βιβλιοθήκη μου υπάρχει πάντα ο πανόδετος τόμος των ποιημάτων του από τον Ίκαρο, στην έβδομη έκδοσή του, το σημαδιακό έτος 1967.

Ξεφυλλίζοντας το προσωπικό μου αντίτυπο παρατηρώ σήμερα τα ίχνη της ανάγνωσης του εφηβικού εαυτού μου, τις υπογραμμίσεις και τα θαυμαστικά δίπλα σε στίχους ή ενότητες στίχων, όπως και τις μεταγενέστερες σημειώσεις μου. Συχνά αναρωτιέμαι αν θα υπογράμμιζα και σήμερα τα ίδια ποιήματα ή αν η ύστερη γνώση των ιστορικών συμβολισμών του, όπως και η δική μου εμπλοκή με τον δημόσιο βίο, άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου την οπτική μου. Σας εξομολογούμαι ότι το ποίημα «Τελευταίος σταθμός», που φέρει και τις περισσότερες υπογραμμίσεις μου, με τον ακροτελεύτιο στίχο «Λίγες οι νύχτες με φεγγάρι που μ’ αρέσουν», ακόμη και σήμερα με αγγίζει βαθιά, καθώς αποτυπώνει με τόνο δραματικό τις εμπειρίες του ποιητή από την τετράχρονη εξορία του στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Και δεν ξεχνώ ποτέ τη συγκίνηση που μου προκάλεσε το ποίημα «Ελένη» από τη συλλογή «Κύπρον ου μ’ εθέσπισεν» και ιδίως οι στίχοι «Μεγάλος πόνος είχε πέσει στην Ελλάδα/ τόσα κορμιά ριγμένα/ στα σαγόνια της θάλασσας στα σαγόνια της γης· τόσες ψυχές/ δοσμένες στις μυλόπετρες, σαν το σιτάρι», καθώς το διάβαζα στο τέλος της εφηβείας μου, ταυτόχρονα με τα τραγικά γεγονότα του 1974, υπό το «μαύρο φως» της τουρκικής εισβολής.

Τέλος, επειδή αγαπώ ιδιαίτερα τα ταξίδια, θα ήθελα να μνημονεύσω ένα κείμενο του Γιώργου Σεφέρη που με συνόδεψε κάποτε στην περιπλάνησή μου στα χώματα της Ανατολής: το οδοιπορικό του «Τρεις μέρες στα πετροκομμένα μοναστήρια της Καππαδοκίας». Αναδεικνύοντας με την ευαισθησία και τον ιδιότυπο λυρισμό του τον θεόκτιστο χαρακτήρα των λατρευτικών χώρων της περιοχής, ανασκάπτοντας τη μνήμη για να ανακτήσει, έστω και διά της γραφής, τον χαμένο κόσμο των πατέρων του, ο ποιητής μού αποκάλυψε, για μία ακόμη φορά, με ποιον τρόπο ένα ταξίδι μπορεί να γίνει άσκηση στην κατανόηση του άλλου, ένα τοπίο να λειτουργήσει ως τόπος πνευματικός και η απώλεια να μετουσιωθεί σε κέντρισμα δημιουργίας.
Συνάντηση με γυναίκες από το Αφγανιστάν

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε γυναίκες βουλευτές, δικαστές και δικηγόρους που έφτασαν στη χώρα μας με τις οικογένειές τους από το Αφγανιστάν, καθ’ οδόν προς τον τελικό τους προορισμό.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, υποδεχόμενη τις κυρίες στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε τα εξής:

«Με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συμβολική σημασία της παρουσίας σας στην Αθήνα, την κοιτίδα της δημοκρατίας και της ισονομίας, είναι πολύ μεγάλη.

Γυναίκες βουλευτές, δικαστές και δικηγόροι, εκπροσωπείτε όλες τις γυναίκες του Αφγανιστάν, δασκάλες, αστυνομικούς, νοικοκυρές και νέα κορίτσια που ονειρεύονται να ζήσουν σε μια ελεύθερη χώρα. Όλες τις Αφγανές γυναίκες σε κάθε πόλη και χωριό του Αφγανιστάν, που βλέπουν η ζωή τους ν’ αδειάζει από περιεχόμενο, που καταδικάζονται σε καθεστώς ισόβιου περιορισμού, που υποχρεώνονται απλώς να υπάρχουν, σιωπηλά και αθόρυβα.

Όμως η θέση των γυναικών παντού στον κόσμο δεν είναι αυτή. Η φωνή τους έχει σημασία και γι’ αυτό πρέπει ν’ αντηχεί δυνατή και ξεκάθαρη. Ο ρόλος τους στην κοινωνία είναι ισότιμος με των ανδρών.

Στόχος της διεθνούς κοινότητας είναι η προστασία κάθε γυναίκας, κάθε ευάλωτου ατόμου. Στόχος και ευθύνη. Ευθύνη για όλα τα κράτη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πετύχουν τη διεθνή συνεργασία, επιλύοντας τα προβλήματα οικονομικής, κοινωνικής, εκπολιτιστικής και ανθρωπιστικής φύσεως που ανακύπτουν σε όλο τον κόσμο, προάγοντας και ενθαρρύνοντας τον σεβασμό προς τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Στόχος να περιφρουρήσουν την ισότητα, χωρίς διακρίσεις φυλής, φύλου, γλώσσας ή θρησκείας, όπως ρητά αναφέρει η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.

Τα οικουμενικά δικαιώματα των γυναικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τοπικά ήθη, πολιτιστικές ιδιομορφίες και θρησκευτικές παραδόσεις. Δεν αίρονται από πολιτικές, θρησκευτικές ή στρατιωτικές ηγεσίες, δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Το δικαίωμα στη μόρφωση, στην ελεύθερη κυκλοφορία, στον αθλητισμό, στην εργασία, στη συμμετοχή στην πολιτική ζωή, που θεωρούνταν δεδομένα μέχρι πρότινος στο Αφγανιστάν, δεν είναι πλέον μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Είναι πραγματικά οδυνηρό ότι στις 5 Οκτωβρίου, ημέρα που γιορτάζεται στο Αφγανιστάν η εθνική ημέρα εκπαίδευσης, δεν επιτράπηκε η είσοδος των κοριτσιών στα γυμνάσια.

“Δεν πιστεύαμε ότι θα επιστρέφαμε στο παρελθόν και θα χάναμε ό,τι χτίσαμε με τόση προσπάθεια επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα”, δήλωσε συντετριμμένη μια από σας. “Δεν πιστεύαμε ότι τα έθνη που είχαν υποστηρίξει τη χώρα μας και είχαν υποσχεθεί να μας συμπαρασταθούν θα μας εγκατέλειπαν”.

Όμως όχι, δεν σας εγκαταλείπουμε. Πρόσφατα, γυναίκες Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί απευθύναμε κοινή έκκληση στους σημερινούς και μελλοντικούς κατόχους της εξουσίας στο Αφγανιστάν, να υποστηρίξουν και να προωθήσουν τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών σε τομείς όπως η απασχόληση, η εκπαίδευση, η πρόσβαση στο σύστημα υγείας, ο πολιτισμός και τα δημόσια αξιώματα και να απέχουν από κάθε μορφή βίας εναντίον τους. Ξέρουμε, ασφαλώς, πως δεν αρκούν οι εκκλήσεις και οι δηλώσεις, πως μένουν να γίνουν πολλά. Όμως είμαστε στο πλευρό σας, συναισθανόμαστε τον πόνο και την απόγνωσή σας, θαυμάζουμε το θάρρος και τη δύναμή σας.

Με το πείσμα και το κουράγιο σας, αποδεικνύετε ότι δεν είναι ο θάνατος το μόνο μέλλον που έχουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν όπως είχε δηλώσει, με πόνο ψυχής, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν Ζαρίφα Γκαφάρι, από τη Γερμανία, όπου βρήκε καταφύγιο. Το μέλλον που έχουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν είναι ο αγώνας, κι αυτός ο αγώνας θα δυναμώσει με τη δική σας αποφασιστικότητα, με το δικό σας έργο.

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να παραμείνει απούσα από τη διεθνή προσπάθεια που καταβάλλεται για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν. Η χώρα μας ανταποκρίθηκε άμεσα στα αιτήματα φιλοξενίας ευάλωτων κατηγοριών Αφγανών γυναικών και με πνεύμα αλληλεγγύης έκανε σαφή τη σπουδαιότητα που αποδίδει στην ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης. Εύχομαι από καρδιάς να επιστρέψετε μια μέρα στην πατρίδα σας, σε ένα Αφγανιστάν που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και θα παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες του, ανεξάρτητα από το φύλο ή άλλη διάκριση.
“Οι γυναίκες έχουν δύναμη και γνώση”. Δικά σας είναι τα λόγια, δικός σας ο αγώνας, δική μας όμως η στήριξη, η συμπαράσταση. Δεν θα σας εγκαταλείψουμε. Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα».

Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Σας καλωσορίζω θερμά στο Προεδρικό Μέγαρο. Χαίρομαι που γνωριζόμαστε από κοντά και θα ήθελα να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στο νέο σας αξίωμα ως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το οποίο και σας συγχαίρω.

Οι διμερείς επαφές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου νομίζω ότι μόνο θετικά μπορούν να προσφέρουν κι αυτό έχει αποδειχθεί άλλωστε στην εξέλιξη των πραγμάτων. Ιδιαίτερα η διακοινοβουλευτική επικοινωνία είναι σημαντική γιατί αποσκοπεί και ενισχύει τον καλύτερο συντονισμό και την αλληλοκατανόηση των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων των δύο λαών.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που έχουμε μια σειρά από προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε, θα έλεγα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως την υγειονομική κρίση, την οικονομία, τη μετανάστευση και φυσικά πάνω απ’ όλα το Κυπριακό ζήτημα. Αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα η ανάγκη επίλυσης με την αναζήτηση μιας συμφωνημένης λύσης για το Κυπριακό ζήτημα. Η Ελλάδα, όπως καλά γνωρίζετε και το έχουμε αποδείξει διαχρονικά, θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια να αποκρούσουμε οποιαδήποτε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εκ μέρους της Τουρκίας, όπως δυστυχώς είδαμε πρόσφατα και στο θέμα των Βαρωσίων.

Νομίζω ότι η τακτική επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου θα βοηθήσει στον καλύτερο συντονισμό, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή τη σειρά προκλήσεων στην οποία αναφέρθηκα. Και πάλι σας εύχομαι καλή επιτυχία και χαίρομαι που σας καλωσορίζω.

ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Να είστε καλά κυρία Πρόεδρε. Είναι μεγάλη τιμή που σας βλέπω προσωπικά και πάλι, είχαμε συναντηθεί και στην Κύπρο. Είστε η πρώτη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και πέραν του συμβολισμού και επί της ουσίας όσον αφορά την ενδυνάμωση των γυναικών, τις ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες, θεωρώ ότι είναι ένας μεγάλος συμβολισμός και ουσιαστικός.

Πρώτα να μου επιτρέψετε να πω ότι είναι μεγάλη τιμή. Ελλάδα και Κύπρος συνταυτίζονται αλλά και ακολουθούν μια άριστη κοινή πορεία συνεργασίας και σύμπλευσης για τις μικρές και μεγάλες προκλήσεις που έχουμε να διαχειριστούμε.
Ειδικότερα, όσον αφορά τα ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή και έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και σταθερότητα, ειδικότερα όσον αφορά το Κυπριακό, η πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι εύκολες οι συγκυρίες τις οποίες διάγουμε με μια πιο έντονη και προκλητική Τουρκία η οποία προσπαθεί, συνεχώς να προβαίνει σε νέα τετελεσμένα, σε νέους τακτικισμούς. Εξάλλου είστε πολύ καλά ενήμερη όσον αφορά το ζήτημα για τα Βαρώσια, που αντιβαίνει κάθε νομιμότητας του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων όπως και κάθε αρχής.

Κι εμείς συνταυτιζόμαστε επί της αρχής, θεωρώ πολύ σημαντικό και σας ευχαριστώ που αναφέρετε την κοινοβουλευτική διπλωματία, η οποία δρα και λειτουργεί ενισχυτικά προς την κατεύθυνση των Κυβερνήσεων, προς την κατεύθυνση την κοινή, σε ότι αφορά ακριβώς σε όλα αυτά τα οποία θέλουμε να διασφαλίσουμε: το Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα το κοινό μέλλον, το μέλλον που αξίζει σε μάς και τα παιδιά μας.

Εύχομαι και ελπίζω μέσα και από τη δική μας δράση, την κοινοβουλευτική, στον ρόλο που μας αναλογεί να μπορέσουμε πραγματικά να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια αλλά βεβαίως και από κοινού να αντιμετωπίσουμε και άλλες προκλήσεις τις οποίες έχουμε να διαχειριστούμε, όπως λόγου χάρη την περιβαλλοντική κρίση. Εξάλλου κι εδώ στην Ελλάδα είχατε βιώσει δύσκολες στιγμές όπως και στην Κύπρο είχαμε τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές πριν δύο μήνες, είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα, όπως επίσης και ζητήματα που αφορούν είτε το μεταναστευτικό είτε τα ανθρώπινα δικαιώματα είτε και τις ίσες ευκαιρίες. Οπότε πραγματικά είναι δική μου η τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας. Είμαι σίγουρη ότι έχουμε να συζητήσουμε πολλά και σας ευχαριστώ γι’ αυτή την ευκαιρία.
Δήλωση για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην έπαρση της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο πλαίσιο του εορτασμού της 77ης επετείου της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα στρατεύματα κατοχής.

Αμέσως μετά η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε:

«Γιορτάζουμε σήμερα την απελευθέρωση της Αθήνας από την γερμανική κατοχή, μια λαμπρή και χαρμόσυνη ημέρα για τον λαό μας. Η 12η Οκτωβρίου του 1944 υπήρξε ορόσημο ελπίδας και ανάτασης, σύμβολο εθνικής ενότητας και ομοψυχίας.
Είναι μια ημέρα τιμής και μνήμης όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, αλλά και απερίφραστης καταδίκης για τους υποστηρικτές και τους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού».
Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον Δήμαρχο Πύλου – Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, οι οποίοι την προσκάλεσαν να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, που θα πραγματοποιηθούν στην Πύλο από 18 έως 20 Οκτωβρίου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε την πρόσκληση.