Χαιρετισμός στο 13ο Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις)

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 13ου Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις) στο Μουσείο Μπενάκη.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Με μεγάλη χαρά εγκαινιάζω σήμερα το 13ο Φεστιβάλ «Λογοτεχνία εν Αθήναις», που αποτελεί μια πολύτιμη γέφυρα μεταξύ ισπανικής, πορτογαλικής και ελληνικής γλώσσας στον τομέα της λογοτεχνικής δημιουργίας.
Έχω μιλήσει πολλές φορές για τη σημασία του βιβλίου ως φορέα πολιτισμού. Πολύ περισσότερο όταν το βιβλίο φέρνει κοντά διαφορετικούς λαούς, διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικούς τρόπους σκέψης και πρόσληψης του κόσμου.
Η συμμετοχή των πιο διακεκριμένων συγγραφέων, καλλιτεχνών και μεταφραστών από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ιβηρικής χερσονήσου δίνει την ευκαιρία για γνωριμία και διάλογο με Έλληνες ομολόγους τους σε διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια και βιβλιοπαρουσιάσεις. Ακόμα και την εποχή του κορωνοϊού, τα δύο τελευταία χρόνια, η ζωτικότητα του φεστιβάλ ΛΕΑ και η δυναμική του παραμένουν εντυπωσιακές, έστω και διαδικτυακά.
Είναι γνωστή η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ελληνικά γράμματα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ιβηρικής. Άλλωστε, μεγάλο μέρος της πολιτιστικής παράδοσης ισπανόφωνων και πορτογαλόφωνων συνομιλεί γόνιμα με τους Έλληνες κλασικούς, έχοντας δεχθεί έντονη την επίδρασή τους. Αντίστοιχα, είναι μεγάλη η ακτινοβολία στην Ελλάδα της λογοτεχνικής δημιουργίας τόσο των κορυφαίων λατινοαμερικάνων συγγραφέων, όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές ή ο Μάριο Βάργκας Λιόσα, όσο και των μεγάλων Ισπανών και Πορτογάλων συγγραφέων, από τον Θερβάντες μέχρι τον Λόρκα ή από τον Καμόενς μέχρι τον Σαραμάγκου.
Εύχομαι καλή επιτυχία στο φεστιβάλ και δημιουργικές επαφές σε όλους τους συμμετέχοντες από τόσο μακρινές γωνιές της γης, αλλά με τόσα πολλά κοινά σημεία».
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Χατζηθεoδοσίου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Χατζηθεoδοσίου, ο οποίος την ενημέρωσε για θέματα των αρμοδιοτήτων του. Ειδικότερα παρουσίασε τις προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο β΄Αντιπρόεδρος Παύλος Ραβάνης και ο Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης Αγνιάδης, μέλη της Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ.