Τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Σλοβακίας Zuzana Čaputová.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Σλοβακίας Zuzana Čaputová.
Οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η διμερής συνεργασία των χωρών τους, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και οι συνέπειες στο μεταναστευτικό ζήτημα, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και οι προσπάθειες ενδυνάμωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία.

Συμφώνησαν επίσης στην αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, προτού οι συνέπειές της καταστούν μη αναστρέψιμες. Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε την ομόλογό της για τη συνδρομή της Σλοβακίας στην κατάσβεση των πυρκαγιών του καλοκαιριού στην Ελλάδα.

Τέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Πρόεδρος της Σλοβακίας μαζί με την Πρωθυπουργό της Ισλανδίας, για τη συνυπογραφή διεθνούς έκκλησης για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν, στην οποία συμμετείχε και η ίδια. Την ενημέρωσε, επίσης, για τις 26 γυναίκες δικαστές και δικηγόρους που, με ενέργειες της ελληνικής Πολιτείας, ήρθαν από το Αφγανιστάν στη χώρα μας με τις οικογένειές τους στις 30 Σεπτεμβρίου, καθ’ οδόν προς τον τελικό τους προορισμό, γεγονός που καταδεικνύει, όπως τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου, την ευαισθησία με την οποία ανταποκρίθηκε η χώρα μας σε ένα ζήτημα ανθρωπιστικού χαρακτήρα.
Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να σας ενημερώσω για τον νέο κύκλο στην Ευρωπαϊκή πολιτική, που άνοιξε στις 15 Σεπτεμβρίου με την ομιλία της Προέδρου για την κατάσταση της Ένωσης. Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις και στο Μεταναστευτικό και στην Ασφάλεια, και πρόσφατα τις επιπτώσεις της κρίσης του Αφγανιστάν, αλλά και σε θέματα κοινωνικά, όπως είναι η νέα στρατηγική για τον Αντισημιτισμό, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Έτος για τη Νεολαία το 2022. Δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά ότι ερχόμαστε και από μια χρονιά με μεγάλες ευρωπαϊκές επιτυχίες όπως είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο εμβολιασμού, το οποίο συνεχίζεται και θα ενταθεί, όπως είναι φυσικά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, που θερμαίνουν την οικονομία μας και φυσικά η μεγάλη επιτυχία του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού, χάρη στο οποίο περάσαμε όλοι ένα ασφαλές καλοκαίρι.
Κυρία Πρόεδρε, αυτή τη σημαντική ευρωπαϊκή χρονιά που γιορτάζουμε τα 40 χρόνια από την ένταξή μας στην Ενωμένη Ευρώπη αλλά και τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας ήθελα να σας προσφέρω την Ευρωπαϊκή Σημαία που ανέβηκε στην Ακρόπολη την Ημέρα της Ευρώπης, φέτος στις 9 Μαΐου, σε μια αξέχαστη τελετή που τιμήσατε με την παρουσία σας. Είναι ένα σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ελλάδας και η θέση του είναι εδώ στο κέντρο του απανταχού Ελληνισμού, στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δεχθείτε το λοιπόν ως ένα κειμήλιο που ανήκει στους Έλληνες και συμβολίζει τη θέλησή μας να είμαστε κομμάτι αυτής της ισχυρής Ένωσης μέσα από την οποία προωθούμε κι εμείς τις εθνικές μας επιδιώξεις. Και πάλι σας ευχαριστώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Με χαρά και συγκίνηση παραλαμβάνω το δώρο σας, την πρώτη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κυμάτισε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης πλάι στην Ελληνική, φέτος στις 9 Μαΐου, ημέρα της Ευρώπης.
Όπως είπατε, οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας, η ασφάλεια, η εκπαίδευση, το μεταναστευτικό, η εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων, η οικονομική ανάκαμψη, μπορούν και πρέπει να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα κατάλληλα εργαλεία και με ενότητα και αλληλεγγύη. Το πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών, καθώς και το σχέδιο ανάκαμψης, μας κάνουν αισιόδοξους.
Η σημαία που μου παραδίδετε σήμερα αποτελεί τον καλύτερο συμβολισμό της επετείου των 40 ετών από την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και είναι διαρκής υπόμνηση των όσων έχουμε πετύχει μαζί με τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας, καθώς και των υψηλών προσδοκιών που έχουμε για το κοινό μας μέλλον.
Συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ο οποίος την ενημέρωσε για θέματα των αρμοδιοτήτων του. Ειδικότερα, ο κύριος Μηταράκης αναφέρθηκε στις 26 γυναίκες δικαστές και δικηγόρους που έφτασαν στη χώρα μας με τις οικογένειές τους από το Αφγανιστάν στις 30 Σεπτεμβρίου και ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμβολή της.
Η κυρία Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Πολιτεία ανταποκρίθηκε με ευαισθησία και ταχύτητα στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα και βοήθησε στην ασφαλή μεταφορά των Αφγανών γυναικών στη χώρα μας.