Χαιρετισμός στην εκδήλωση της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών για την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών για την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
«Ένας και πλέον αιώνας μας χωρίζει από τότε που το Alzheimer διαγνώστηκε ως «δριμεία ασθένεια του φλοιού του εγκεφάλου» από τον Γερμανό ψυχίατρο Alois Alzheimer. Ένας και πλέον αιώνας αμηχανίας απέναντι σ’ αυτήν την ύπουλα διαβρωτική, άνοση πάθηση, που πλήττει τον πυρήνα της ανθρώπινης προσωπικότητας, υποσκάπτοντάς την, αλλοιώνοντάς την, και, στα τελευταία της στάδια, απαλείφοντάς την. Σήμερα, αυτός ο τύπος άνοιας θεωρείται η μάστιγα του 21ου αιώνα. Όπως διαβάζουμε, κάθε τρία δευτερόλεπτα καταγράφεται ένα νέο περιστατικό, ενώ, με βάση τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ως το 2050 περιμένουμε υπετριπλασιασμό τους. Και στην Ελλάδα, όμως, τα πράγματα είναι ανησυχητικά: 160.000 άνθρωποι πάσχουν από Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας, ενώ 280.000 εμφανίζουν ηπιότερες μορφές νοητικής και γνωστικής διαταραχής.
Όλοι γνωρίζουμε πόσο οδυνηρή για τους πάσχοντες αλλά και για τις οικογένειές τους είναι η νόσος Alzheimer, καθώς διασαλεύει την αίσθηση του χρόνου, του χώρου και κυρίως του εαυτού. Πόσο δύσκολα βιώνουν την καθημερινότητά τους τα άτομα που έχουν προσβληθεί από αυτήν την εκφυλιστική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος και πόσο εξουθενωτική ψυχικά και σωματικά μπορεί να γίνει η φροντίδα τους. Ξέρουμε πόσο μόνος και αποπροσανατολισμένος αισθάνεται ο ασθενής όταν αδυνατεί να εκφραστεί, να εκτελέσει στοιχειώδεις λειτουργίες, να αναγνωρίσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, να ορίσει την ταυτότητά του – και πόσο δύσκολο και ψυχοφθόρο είναι το έργο εκείνων που φροντίζουν έναν τέτοιο ασθενή. Έχει ειπωθεί κατ’ επανάληψη ότι μαζί του νοσούν και οι οικείοι του – και είναι αλήθεια.
Παράλληλα, υπάρχει μια παράμετρος του ανησυχητικού επιπολασμού του Alzheimer η οποία συζητείται ήδη στον χώρο των πολιτισμικών σπουδών και αξίζει να αναφερθεί. Το πώς σχετίζεται, δηλαδή, η ατομική εμπειρία της ασθένειας με τις ευρύτερες πολιτισμικές συντεταγμένες, και συγκεκριμένα το πώς επηρεάζουν οι επιπτώσεις της νόσου την παραγωγή και αναπαραγωγή της πολιτισμικής μνήμης, τις έννοιες της πολιτισμικής κληρονομιάς, του πολιτισμικού ανήκειν. Με πόσο βίαιο τρόπο διαρρηγνύει η ασθένεια την αλυσίδα της μετάδοσης της οικογενειακής, κοινωνικής, πολιτισμικής μνήμης, με σοβαρές απώλειες για το πολιτισμικό κεφάλαιο της εποχής μας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer δίνει μια ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας μπροστά σε ένα πρόβλημα που εντείνεται τα τελευταία χρόνια, ενώ κινητοποιεί την Πολιτεία ώστε να μεριμνήσει για την συνεχή στήριξη των πασχόντων προκειμένου να διατηρηθεί η ποιότητα ζωής και η αξιοπρέπειά τους, και για την ψυχοκοινωνική ενίσχυση των φροντιστών τους. Μόνον έτσι μπορεί αντιμετωπιστεί η νόσος και οι συνέπειές της στο οικογενειακό περιβάλλον, σε μια περίοδο που η πανδημία καθιστά ακόμη πιο επαχθείς τις συνθήκες συνύπαρξης των ασθενών με τους δικούς τους. Παράλληλα, η έρευνα αναπτύσσεται πυρετωδώς στα πεδία της διάγνωσης και της πρόγνωσης, νέα φάρμακα που στοχεύουν στις αλλοιώσεις του εγκεφάλου ανακαλύπτονται, οι ελπίδες για τη ριζική θεραπεία είναι μεγάλες. Η επιστήμη δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι η υπόθεση Alzheimer σύντομα θα πάψει να θεωρείται χαμένη για την ανθρωπότητα.
Εύχομαι στην Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και τους ανθρώπους της να συνεχίσουν δυναμικά να προσφέρουν ανακούφιση στους ασθενείς και πολύπλευρη βοήθεια στους φροντιστές τους. Με τη συνεχή παρουσία σας στο πλευρό τους, επιτελείτε ένα βαθύτατα ανθρωπιστικό, κοινωνικό έργο».
Συνάντηση με τον συντονιστή της “Πρωτοβουλίας 1821-2021” Ιωάννη Μάνο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε τον συντονιστή της «Πρωτοβουλίας 1821 -2021» και σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννη Μάνο, ο οποίος την ενημέρωσε για τις δράσεις και το έργο της πρωτοβουλίας, που συγκροτήθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, με τη συνεργασία 15 κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας.
Συνάντηση με Αντιπροσωπεία της Γαλλικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Ελλάδας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με 5μελή αντιπροσωπεία της γαλλικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γαλλίας, με επικεφαλής την Μαριέττα Καραμανλή. Στη συνάντηση συμμετείχε ο βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης, πρόεδρος της ελληνικής αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε τις βαθιές ιστορικές ρίζες και τις σχέσεις φιλίας και αλληλοσεβασμού των δύο λαών, που αποτυπώνονται τόσο στην εξαιρετική διμερή και πολυμερή συνεργασία, όσο και στις πυκνές επαφές, σε πολιτικό, κοινοβουλευτικό και υπηρεσιακό επίπεδο.

Συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων της διεθνούς επικαιρότητας, όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό ζήτημα και οι περιφερειακές εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημασία τόσο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, όσο και της Γαλλοφωνίας, για τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Από την πλευρά τους, οι Γάλλοι βουλευτές ενημέρωσαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το κοινοβουλευτικό τους έργο και τις δράσεις της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Ελλάδας.