Χαιρετισμός στα εγκαίνια του 49ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε η κυρία Σακελλαροπούλου:

Με χαρά και βαθιά ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα εδώ για να εγκαινιάσω το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, με τα πρώτα σημάδια του φθινοπώρου, εποχή περισυλλογής και αναδιοργάνωσης. Κοντά πενήντα χρόνια τώρα, ο δημοφιλής αυτός θεσμός εμπεδώνει τον δεσμό του αναγνώστη με το βιβλίο και γιορτάζει τη μοναδική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο γραπτό κείμενο και τον αποδέκτη του, τη δυναμική αμοιβαιότητά της. Κέντρισμα πνευματικό, μυστική συνομιλία με τον εαυτό μας, πύλη προς την επικράτεια της γνώσης και τα τοπία της ψυχαγωγίας, το βιβλίο διεκδικεί τη θέση του στην οικονομία του προσωπικού μας χώρου και χρόνου, διευρύνει τα όριά της, μας καθιστά μέλη μιας κοινότητας. Μας βοηθά να αναπροσανατολίσουμε τον εαυτό μας, να δοκιμάσουμε τα όρια της σκέψης μας, ακόμη και να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας. Κάθε ανάγνωση είναι ένα πείραμα με τον εαυτό μας.

Σήμερα γιορτάζουμε το βιβλίο σε όλες του τις μορφές: λογοτεχνικό, δοκιμιακό, επιστημονικό, παιδικό, ασχολούμενο με όλες τις εκφάνσεις του πνευματικού και υλικού μας πολιτισμού. Το βιβλίο, που άντεξε την περίοδο της κρίσης και αποδείχτηκε ο καλύτερος φίλος μας στην απομόνωση, παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς για το φιλαναγνωστικό κοινό. Ταυτόχρονα ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, αν και η ανάγνωση είναι μοναχική απόλαυση, είναι ταυτόχρονα κοινωνική ανάγκη και συνήθεια. Αποζητά την επικοινωνία και την ενημέρωση. Την επαφή, τον γόνιμο διάλογο, την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, τις αναπάντεχες συναντήσεις με τίτλους και συγγραφείς, τη ζωντανή ατμόσφαιρα των εκθέσεων, των φεστιβάλ, των βιβλιοπαρουσιάσεων, των βιβλιοπωλείων. Όλα όσα στερηθήκαμε την περίοδο της πανδημίας. Όλα όσα μας προσφέρουν, σε συμπυκνωμένη μορφή, εκδηλώσεις όπως η σημερινή.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω πόσα σημαντικά έργα σχετικά με τη γενέθλιο στιγμή του ελληνικού κράτους εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα, βοηθώντας μας να στοχαστούμε πάνω στην ιστορία, να αντιληφθούμε τους τρόπους με τους οποίους συνδέονται και αλληλεξαρτώνται γεγονότα, συμπεριφορές και δράσεις, και να κατανοήσουμε τις πολιτικές και πολιτισμικές μας καταβολές. Βιβλία ιστορικά αλλά και λογοτεχνικά, αυστηρά επιστημονικά αλλά και εκλαϊκευμένα, βιβλία για παιδιά και εφήβους, συνθέτουν ένα πλούσιο πανόραμα. Η παράλληλη διοργάνωση, στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος του φεστιβάλ, διαδραστικών συζητήσεων, ομιλιών και στρογγυλών τραπεζών, θα συμβάλει περαιτέρω στην διεύρυνση του σχετικού προβληματισμού, με την ενεργό συμμετοχή, ελπίζω, του κοινού.

Θέλω να συγχαρώ θερμά τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, την επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων του Ζαππείου, τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και όλους όσοι εργάστηκαν και συνεισέφεραν με οποιονδήποτε τρόπο στην ωραία αυτή γιορτή. Ας περιηγηθούμε στα περίπτερα των εκδοτικών οίκων, ας φυλλομετρήσουμε τα βιβλία, ας τα συζητήσουμε, ας τα αγοράσουμε. Ας γίνουμε συμμέτοχοι, όλοι μας, στην συναρπαστική περιπέτεια της ανάγνωσης.
Άρθρο της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν

Στο Αφγανιστάν υπάρχει ακόμη ζωντανή η παράδοση των λαντάι, σύντομων ποιημάτων που συνθέτουν γυναίκες και περνούν από τη μία στην άλλη προφορικά, σαν ένας μυστικός κώδικας που τις συνδέει και τις ενδυναμώνει. Πριν από χρόνια έκανε το γύρο του κόσμου ένα λαντάι που αποδίδεται στην τότε 15χρονη Λίμα Νιάζι, ένας ολιγόστιχος, πυκνός σπαραγμός: «Δεν θα μου επιτρέψεις να πάω στο σχολείο./ Δεν θα γίνω γιατρός./ Να το θυμάσαι:/ Μια μέρα θα αρρωστήσεις». Είναι η φωνή ενός κοριτσιού που μόλις συνειδητοποιεί πόσο φρικτό είναι να είσαι γυναίκα και να μη μπορείς να νοσηλευτείς επειδή στη χώρα σου δεν επιτρέπεται να σε αγγίξει ανδρικό χέρι, να σε δει ανδρικό μάτι, αλλά κυρίως επειδή δεν υπάρχουν γυναίκες γιατροί να σε φροντίσουν. Κι αυτή η φωνή ενώνεται σήμερα με τις απελπισμένες κραυγές όλων των γυναικών του Αφγανιστάν που τολμούν να διαδηλώσουν αγωνιώντας μπροστά στο ζοφερό τους μέλλον, μπροστά στην επερχόμενη βαρβαρότητα που απειλεί να σαρώσει τη στοιχειώδη, έστω, χειραφέτηση την οποία είχαν κερδίσει τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Οι νέες γυναίκες, που δεν γνώρισαν τον ακραίο αυταρχισμό της ταλιμπανικής επικυριαρχίας μεταξύ 1996 και 2001 και πίστεψαν ότι, στο πλαίσιο της εύθραυστης μεταταλιμπανικής δημοκρατίας, θα μπορούσαν να κατακτήσουν μια θέση στην κοινωνία της χώρας τους μέσω των σπουδών, της εργασίας, της οικονομικής ανεξαρτησίας, βλέπουν τα δικαιώματά τους να παραβιάζονται με τον πλέον δραματικό τρόπο. Δασκάλες, τραπεζικές υπάλληλοι, στελέχη επιχειρήσεων διατάσσονται να εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας τους. Μικρές, τυπικά γυναικείες επιχειρήσεις, όπως κομμωτήρια ή ινστιτούτα καλλονής, κλείνουν, ενώ οι διαφημιστικές φωτογραφίες νέων, μακιγιαρισμένων, ακάλυπτων γυναικών μουτζουρώνονται ως πρόξενοι σκανδαλισμού. Δικαστίνες που έστειλαν στη φυλακή άνδρες με βαριές κατηγορίες τώρα διώκονται από πρώην κρατούμενους, τους οποίους απελευθέρωσαν οι Ταλιμπάν. Ακτιβίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων απειλούνται. Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν, Ζαρίφα Γκαφάρι, πριν καταφέρει να διαφύγει στη Γερμανία και ενώ οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν την Καμπούλ, δήλωνε ότι το μόνο μέλλον που έχουν γυναίκες σαν κι αυτήν στη χώρα είναι ο θάνατος.
Πρόσφατα, γυναίκες πρόεδροι και πρωθυπουργοί από πολλές χώρες απευθύναμε κοινή έκκληση στους σημερινούς και μελλοντικούς κατόχους της εξουσίας στο Αφγανιστάν, να υποστηρίζουν και να προωθούν τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών σε τομείς όπως η απασχόληση, η εκπαίδευση, η πρόσβαση στο σύστημα υγείας, ο πολιτισμός ή τα δημόσια αξιώματα, και να απέχουν από κάθε μορφή βίας εναντίον τους. Αλλά παρά τις υποσχέσεις εκπροσώπων των Ταλιμπάν και υψηλόβαθμων αξιωματούχων μετά την κατάληψη της εξουσίας ότι θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών, ο όρος «εντός ισλαμικού πλαισίου», τον οποίο θέτουν και υπογραμμίζουν, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Ήδη έχουν επανέλθει ανεπίσημα κανόνες που ίσχυαν την περίοδο 1996-2001, όπως η απαίτηση να συνοδεύονται οι γυναίκες σε κάθε έξοδό τους στον δημόσιο χώρο από έναν άνδρα κηδεμόνα, έναν «μάχραμ». Οι χήρες, οι γυναίκες χωρίς ενήλικους γιους ή αδελφούς που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον ρόλο, είναι εξ ορισμού αποκλεισμένες. Κι ας έχουν άμεση ανάγκη από εργασία, καθώς μόνες αυτές συντηρούν τις οικογένειές τους και τα ανήλικα παιδιά τους.
Οι χώρες που αποχωρούν από το Αφγανιστάν, αλλά και η διεθνής κοινότητα συνολικά, πρέπει να ασκήσουν συντονισμένα πίεση στους Ταλιμπάν για να εγγυηθούν τα δικαιώματα των γυναικών, εκμεταλλευόμενες την ανάγκη τους για αναπτυξιακή βοήθεια και την επιθυμία τους για αναγνώριση. Να καταστεί σαφές ότι ο σεβασμός των γυναικών είναι όρος και κίνητρο για την οικονομική ενίσχυση του Αφγανιστάν. Η ενεργοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η εμπλοκή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο συντονισμός των οργάνων που έχουν συσταθεί για την εφαρμογή των όρων της συνθήκης αποχώρησης, των ειδικών εισηγητών και της Αποστολής Βοήθειας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν παρέχουν δυνατότητες, υπό την αμφίβολη βέβαια προϋπόθεση ότι οι Ταλιμπάν θα αποδειχθούν δεκτικοί. Δεν χωρεί όμως καμία σιωπή και ανοχή σε αναχρονιστικές πρακτικές που παραβιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η στάση της Δύσης δεν αφορά εν προκειμένω μόνο την προστασία των Αφγανών, αλλά και την ίδια την αυτοαντίληψή της και τις ανθρωπιστικές αξίες που πρεσβεύει. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας με αυτές των γενναίων γυναικών που αψηφούν το καθεστώς και υψώνουν τη φωνή τους αυτές τις μέρες στους δρόμους της Καμπούλ.
Επιστολή Αυστριακού Πυροσβέστη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Forum του Alpbach συναντήθηκε, στις 23 Αυγούστου, στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, με ομάδα εθελοντών πυροσβεστών που συμμετείχαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών που έπληξαν πρόσφατα τη χώρα μας και τους ευχαρίστησε για τη συνδρομή τους.

Ένας από αυτούς, ο Georg Crepaz, ο οποίος επιχείρησε στo χωριό Λάλας της Ηλείας, της απέστειλε λίγες μέρες μετά, μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βιέννη, την ακόλουθη επιστολή:

Τα λόγια σας και η κοινή σας επίσκεψη με συγκίνησαν βαθύτατα. Ήταν για μένα μεγάλη τιμή και πάνω από όλα χαρά να σας συναντήσω προσωπικά.
Θα ήθελα να εκφράσω σε εσάς και πρωτίστως στους κατοίκους της χώρας σας, που επλήγησαν άμεσα από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, τη βαθιά μου συμπόνια!
Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα ότι μπόρεσα να βοηθήσω επιτόπου στη χώρα σας, στo χωριό Λάλας της Ηλείας. Είναι τρομακτικό πώς μαίνονταν αυτές οι πυρκαγιές και πόσο μεγάλη ζημιά προκάλεσαν στη χλωρίδα, την πανίδα και τα κτίσματα. Δεν μπορεί πραγματικά να περιγραφεί, τι έκαναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μαζί και, κυρίως, τι κατόρθωσαν να επιτύχουν. Μόνο χάρη στη μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών σας δυνάμεων, αλλά κυρίως χάρη στους μόνιμους κατοίκους, μπόρεσε να αποσοβηθεί ένα ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα σε ανθρώπους και κτίρια.
Η συμμετοχή στις επιχειρήσεις στην υπέροχη πατρίδα σας ήταν για εμένα αυτονόητη, αλλά φυσικά και μια εξαιρετικά μεγάλη τιμή. Όλοι ελπίζουμε ότι μια τέτοια κατάσταση δεν θα επαναληφθεί. Σε περίπτωση όμως που συμβεί ξανά, εγώ, αλλά -τολμώ να πω- και όλοι μας, θα είμαστε και πάλι πρόθυμοι να βοηθήσουμε τις πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας σας!
Εύχομαι σε εσάς και στο λαό σας, όλα, μα όλα, τα καλά, πολλή δύναμη και αντοχή για τις εργασίες αποκατάστασης που θα ακολουθήσουν.