ΑΡΧΕΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

12 Σεπ
By: administrator 0

Χαιρετισμοί του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joachim Gauck κατά την υπογραφή της κοινής δήλωσης πρόθεσης για την ίδρυση Ελληνο-Γερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (επαφών συνεργασίας νέων) από την Ομοσπονδιακή Υπουργό κα Manuela Schweisig και τον Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκράτιας στην Γερμανία κ. Παναγιώτη Ζωγράφο στο Βερολίνο

J. GAUCK: Σας καλωσορίζω εδώ, στο ανάκτορο Bellevue, κάποιους από σας, για δεύτερη φορά σήμερα. Χαίρομαι που μας δίνεται η ευκαιρία, σήμερα, να βρεθούμε εδώ και να δώσουμε σάρκα και οστά σε μία θαυμάσια, μια πολύ όμορφη ιδέα, τη σύσταση του «ελληνο-γερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας».

Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων, τόσο ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ως Γερμανός πολίτης, κάποιας ηλικίας, που παρά τις αντανακλάσεις του παρελθόντος, μπόρεσε σταδιακά να αναπτυχθεί μια βαθειά φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Σήμερα επιθυμούμε να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα: Να μεταφέρουμε αυτό το πνεύμα φιλίας, από κοινού στο μέλλον.

Οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν το μέλλον. Ένας λόγος παραπάνω, λοιπόν, οι επαφές αυτές, πέρα από τα σύνορα της κάθε χώρας, να γίνονται σε αυτήν την ηλικία, στην ενεργή ηλικία, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Να γνωρίζονται οι νέοι άνθρωποι μεταξύ τους, να επικοινωνούν, γιατί μόνον έτσι, μπορούν να ξεπεραστούν προκαταλήψεις, έτσι μόνον οικοδομείται η εμπιστοσύνη και ευδοκιμεί η αλληλεγγύη. Η συνύπαρξη του διαφορετικού εμπλουτίζει την Ευρώπη μας και επιτρέπει τη δημιουργία νέων ιδεών.

Η σύσταση του «γερμανο-ελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας» δεν αποτελεί καθημερινότητα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής. Διότι αυτό το Ίδρυμα είναι το τρίτο, μόλις, που θα ιδρυθεί, μετά από το γερμανικό και το πολωνικό παράδειγμα.

Χαίρομαι, λοιπόν, αν μπορέσουμε εμείς, οι δύο Πρόεδροι, να λειτουργήσουμε, να δημιουργήσουμε το Ίδρυμα αυτό και να το θέσουμε υπό την αιγίδα μας μελλοντικά. Η εμπειρία με τις γειτονικές χώρες, τη Γαλλία και την Πολωνία, μας δείχνει ότι το πρόγραμμα ανταλλαγών συνιστά ένα εργαστήριο για την ευρωπαϊκή συνεργασία.

Εύχομαι, λοιπόν, στο «γερμανο-ελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας» να καταφέρει να ακολουθήσει τα χνάρια της επιτυχούς ιστορίας των άλλων δύο ινστιτούτων νεολαίας, να δίνει συνεχώς νέα πνοή στη φιλία μεταξύ των δύο λαών μας και να περνά η φιλία αυτή, από γενιά σε γενιά.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Δε θα σας επαναλάβω, θέλω όμως να πω ότι σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα, ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Αυτό το ίδρυμα νεολαίας είναι απαραίτητο για μία νέα δυναμική μέσα στην Ε.Ε. Εάν θέλουμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα που δεν μας αρέσουν στην Ε.Ε., μονάχα μέσα από τη νεολαία και από το κίνημα της νεολαίας μπορεί να το κάνουμε.

Νομίζω ότι στη χώρα μου το Ίδρυμα αυτό θα έχει τη δυνατότητα να παίξει και έναν άλλο πολύ σημαντικό ρόλο: στην αποκάθαρση της ιστορίας από πολλά πράγματα τα οποία βαρύνουν χωρίς να είναι η πραγματικότητα. Πράγματι έχουνε γίνει πολλά τα οποία έχουμε καταδικάσει, για τα οποία έχουμε πολεμήσει, αλλά γίνονται και πάρα πολλά, τα οποία είναι πολύ θετικά στη συνεργασία των δύο χωρών.

Θέλω να σας ευχαριστήσω και να είστε βέβαιος ότι θα είμαι δίπλα σας σε αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια.