Blog

24 Μαΐ
By: Τζαβάρα Μαρία 0

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Την Κυριακή 27 Μαΐου  2018 ο Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου θα παραμείνει κλειστός για το κοινό.

Περισσότερα
24 Μαΐ
By: Τζαβάρα Μαρία 0

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά τα εγκαίνια του νέου ξενώνα «Ελισάβετ Φωτεινέλλη-Κριτικού» του Συλλόγου «Πνοή Αγάπης»

 

Κυρίες και Κύριοι,

Παρίσταμαι εδώ εκ μέρους της Πολιτείας μας, πρώτον για να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Σύλλογο «Πνοή Αγάπης» -στην Πρόεδρό του, στο Διοικητικό Συμβούλιο- κυρίως δε στην μεγάλη δωρήτρια, την κυρία Ελισάβετ Φωτεινέλη-Κριτικού. Ξαναβρισκόμαστε κυρία Κριτικού, και θα είμαι κοντά σας πάντοτε. (περισσότερα…)

Περισσότερα
23 Μαΐ
By: Τζαβάρα Μαρία 0

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου στα εγκαίνια της Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού

 

 Κύριε Δήμαρχε, πριν απ΄ όλα θέλω να σας ευχαριστήσω θερμώς, γιατί είμαι σήμερα μαζί σας. Και να σας συγχαρώ γιατί, βλέποντας τους προηγούμενους Δημάρχους, δίνετε ένα παράδειγμα, για το ποιά είναι η υπεροχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στην Κεντρική Πολιτική: Η συνέχεια και η συνεργασία. Εύχομαι να πάρουν όλοι μηνύματα από αυτά που κάνετε εσείς. (περισσότερα…)

Περισσότερα
22 Μαΐ
By: Ελευθερία 0

Ανακοίνωση για τον ετήσιο καρδιολογικό έλεγχο του Προέδρου της Δημοκρατίας

Στις 18:30 σήμερα ολοκληρώθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ο ετήσιος καρδιολογικός έλεγχος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου. (περισσότερα…)

Περισσότερα
22 Μαΐ
By: Ελευθερία 0

Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.Michele Nicoletti στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας.  Και σας συγχαίρω διότι σ’όλη την διάρκεια της Προεδρίας σας στηρίξατε, μέσω της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, δίνοντας μάχη για την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. (περισσότερα…)

Περισσότερα
21 Μαΐ
By: Ελευθερία 0

Σημεία χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά τα εγκαίνια της ψηφιακής έκθεσης προηγμένης τεχνολογίας «Ο Τάφος του Ιησού: Το μνημείο και το έργο αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου»

Το εμβληματικό έργο της Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου και η Έκθεση Προηγμένης Τεχνολογίας που αναδεικνύει, ουσιαστικά παγκοσμίως, το έργο αυτό παρέχουν την μοναδική ευκαιρία ανάδειξης και του απαράμιλλου «κληροδοτήματος» του Χριστιανισμού και της Χριστιανικής Διδασκαλίας στον κοινό μας Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. (περισσότερα…)

Περισσότερα
19 Μαΐ
By: Τζαβάρα Μαρία 0

Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο

 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Κύριε Πρόεδρε, όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε σ’ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για την εξεύρεση μιας λύσης αμοιβαία αποδεκτής στο ονοματολογικό, ένα πρόβλημα που ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική εδώ και δεκαετίες.  (περισσότερα…)

Περισσότερα
18 Μαΐ
By: Τζαβάρα Μαρία 0

Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου (19 Μαΐου)

 

Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, την οποία καθιέρωσε η Βουλή των Ελλήνων με το ν. 2193/1994, αναδεικνύει, διαχρονικώς και αδιαλείπτως, ένα στυγερό έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Τιμώντας την Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων αυτής της Γενοκτονίας εμείς, οι Έλληνες, στέλνουμε σε όλη την Οικουμένη ένα διπλό μήνυμα: (περισσότερα…)

Categories: Μηνύματα
Περισσότερα
18 Μαΐ
By: Τζαβάρα Μαρία 0

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Την Κυριακή 20 Μαΐου  2018 ο Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου θα παραμείνει κλειστός για το κοινό.

Περισσότερα
17 Μαΐ
By: Ελευθερία 0

Σημεία προσφώνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά το επίσημο δείπνο προς τιμήν της Προέδρου της Εσθονίας κας Kersti Kaljulaid στο Προεδρικό Μέγαρο

Κυρία Πρόεδρε,

Σας υποδέχομαι στην Αθήνα ως την Πρόεδρο της Εσθονίας, η οποία έχει αποδείξει πως είναι διατεθειμένη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, να συμβάλει ενεργώς τόσο προς την κατεύθυνση της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Εσθονίας, όσο και προς την κατεύθυνση της δημιουργικής συνεργασίας των δύο Χωρών μας για την ευόδωση ενός μεγάλου κοινού μας στόχου: Της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος μέσω της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.  Οι ήδη εξαιρετικές μας διμερείς σχέσεις εγγυώνται την επιτυχία αυτής της προοπτικής.

  1. Σας εκφράζω τις θερμότερες ευχές μου, που είναι και ευχές του Ελληνικού Λαού, για την φετινή εμβληματική επέτειο της συμπλήρωσης 100 ετών από την Ανεξαρτησία της Εσθονίας. Και στο σημείο αυτό επισημαίνω την μακροχρόνια αρμονική συμπόρευση των δύο Χωρών μας, αναφέροντας χαρακτηριστικώς τα εξής δύο, ιστορικώς τεκμηριωμένα, γεγονότα:

Α. Πριν απ’ όλα, οφείλω ν’ αναδείξω ότι ναι μεν οι Χώρες μας εγκαθίδρυσαν, εκ νέου, διπλωματικές σχέσεις την 2α Οκτωβρίου 1991.  Πλην όμως οι Ελληνοεσθονικές σχέσεις είναι πολύ παλαιότερες.  Συγκεκριμένα, η Ελλάδα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Εσθονίας τον Μάιο του 1922, δίχως, κατ’ ουσίαν, να υπαναχωρήσει ως σήμερα από την αναγνώριση αυτή, παρά τις μετέπειτα ιστορικές εξελίξεις.

Β. Πέραν τούτου όμως, γνωρίζετε καλά ότι η Ελλάδα στάθηκε αρωγός στο πλευρό της Εσθονίας, όταν η Χώρα σας ήταν υποψήφιο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζω δε ότι η Συνθήκη προσχώρησης της Χώρας σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπεγράφη στην Αθήνα, στην Στοά του Αττάλου, τον Μάιο του 2003, επί Ελληνικής Προεδρίας. Και να που σήμερα συνεργαζόμαστε, κατά τρόπο υποδειγματικό για τους Εταίρους μας και τους Συμμάχους μας, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής όσο και στο πλαίσιο της Ευρωατλαντικής μας Οικογένειας.

  1. Εμείς, οι Έλληνες, παρακολουθούμε με ειλικρινή ικανοποίηση την εντυπωσιακή πρόοδο της Εσθονίας και του Εσθονικού Λαού στην εποχή μας. Στο πεδίο αυτής της προόδου ξεχωρίζουν, και μάλιστα διεθνώς, τα επιτεύγματα της Χώρας σας ιδίως στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της κυβερνοάμυνας.  Επιτεύγματα, τα οποία έχουν διευκολύνει τα μέγιστα τις διαδικασίες απλοποίησης και εκσυγχρονισμού στην Εσθονία, με αποτέλεσμα την άριστη εξυπηρέτηση των Εσθονών Πολιτών αλλά και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της Εσθονίας υπό όρους διαφάνειας.
  • Έλληνες και Εσθονοί, Εσθονοί και Έλληνες, ως συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι έχουμε χρέος, όπως προανέφερα, να εργασθούμε προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, με ρεαλιστικό όραμα μια Ευρωπαϊκή Ένωση ομοσπονδιακού τύπου, η οποία στηρίζεται στις αρχές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και της υπεράσπισης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μόνο υπό την προϋπόθεση αυτή, όπως τόνισα και κατά τις κοινές μας δηλώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει, ιδίως στους ταραγμένους σημερινούς καιρούς -απτό παράδειγμα η εκρηκτική κατάσταση και η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή- να διαδραματίσει έναν ρόλο που δεν αφορά μόνο τους Λαούς της.  Και τούτο διότι, με βάση την Ιστορία της και τον τελικό προορισμό της, έχει όλα τα εχέγγυα αλλά και το χρέος να υπερασπισθεί, σε πλανητικό επίπεδο, θεμελιώδεις αρχές και αξίες για το μέλλον της Ανθρωπότητας, όπως είναι, πρωτίστως, οι αρχές και οι αξίες της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
  1. Για μιαν ακόμη φορά θα επαναλάβω ότι οι Χώρες μας έχουν εκπληρώσει, και μάλιστα στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις τους ως προς την αντιμετώπιση ενός ζητήματος, στην βάση του οποίου κρίνεται ο Ανθρωπισμός, ως θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι ανέλαβε το μεγαλύτερο βάρος αυτού του χρέους, και μάλιστα μέσα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, με τεράστιες επιπτώσεις για τον Ελληνικό Λαό. Όμως το παράδειγμα της Ελλάδας και της Εσθονίας πρέπει να θέσει προ των ευθυνών τους εκείνους τους Εταίρους μας, οι οποίοι δεν εκπληρώνουν το χρέος Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες.  Τους καθιστούμε σαφές ότι το χρέος αυτό συνιστά, με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, και νομική υποχρέωση, η μη εκπλήρωση της οποίας συνεπάγεται κυρώσεις.
  2. Ελλάδα και Εσθονία ευνοούμε την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την συμμετοχή κρατών ιδίως από την περιοχή της Βαλκανικής. Καθιστούμε όμως σαφές ότι η διεύρυνση αυτή και η συνακόλουθη ένταξη των υποψήφιων κρατών προϋποθέτει τον εκ μέρους τους πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, μέρος του οποίου είναι και ο πλήρης και ειλικρινής σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του.  Το αναφέρω αυτό ιδίως για την περίπτωση της φίλης και γείτονος Τουρκίας, η οποία έχει κάθε συμφέρον ν’ ακολουθήσει Ευρωπαϊκή πορεία.  Όμως, είναι αυτονόητο ότι η ευόδωση μιας τέτοιας προοπτικής προϋποθέτει, από την πλευρά της, τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου -και, άρα, του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου- ιδίως αφενός ως προς την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού και, αφετέρου, ως προς τα σύνορά της με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και ως προς τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί ν’ ανεχθεί παρεκκλίσεις ως προς τον εκ μέρους της Τουρκίας σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου, πολλώ μάλλον όταν, αν συνέβαινε το αντίθετο, θα εδημιουργείτο ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο, το οποίο θα μπορούσαν να επικαλεσθούν εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της και άλλες τρίτες χώρες.

Με τις σκέψεις αυτές υψώνω το ποτήρι μου και εύχομαι σ’ Εσάς υγεία, δύναμη και επιτυχία κατά την εκπλήρωση της αποστολής σας.  Και στον Φίλο Λαό της Εσθονίας εύχομαι, εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, ευημερία και δημιουργία, ώστε να κατακτήσει το ιστορικό μέλλον που του αναλογεί και του ταιριάζει.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Categories: Γενικά
Περισσότερα