Blog

16 Ιαν
By: Καραμολέγκου Ελευθερία 0

Σημεία ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά την έναρξη του Συνεδρίου «ΑΘΗΝΑ-ΡΩΜΗ 117-2017 μ.Χ.»

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ  ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ ΡΩΜΑΙΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΙΟ ΑΡΧΟΝΤΑ ΑΔΡΙΑΝΟ

Ο Αυτοκράτορας «Ιανός», μεταξύ Αθήνας και Ρώμης

 Εισαγωγή

Στις 11 Αυγούστου του 117 μ.Χ., ο Αδριανός αναδεικνυόταν Αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, διαδεχόμενος τον Τραϊανό.  Ο τελευταίος, είχε ετοιμάσει μεθοδικά -όπως έκανε για όλα τα δημόσια πράγματα- την διαδοχή του, εκπαιδεύοντας δίπλα του για χρόνια το νεαρό Αδριανό.

(περισσότερα…)

Περισσότερα
15 Ιαν
By: Καραμολέγκου Ελευθερία 0

Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με στελέχη Ελληνοαμερικανικών και Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος δέχθηκε σε ακρόαση Στελέχη Ελληνοαμερικανικών και Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων, στα οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

(περισσότερα…)

Περισσότερα
15 Ιαν
By: Καραμολέγκου Ελευθερία 0

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον γιο του αείμνηστου Θοδωρή Μιχόπουλου, Παύλο, και του εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλειά του.

 

Περισσότερα
15 Ιαν
By: Καραμολέγκου Ελευθερία 0

Τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Λευτέρη Πετρούνια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Λευτέρη Πετρούνια και του εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για την κορυφαία, διπλή, διάκρισή του, μέσω της ανάδειξής του ως Ευρωπαίου Αθλητή της Χρονιάς και ως αθλητή που πέτυχε την Κορυφαία Εμφάνιση της Χρονιάς.

Περισσότερα
13 Ιαν
By: Καραμολέγκου Ελευθερία 0

Σημεία χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά τα εγκαίνια της Στέγης Γραμμάτων «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» στην Πάτρα

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή αλλά και βαθειά συγκίνηση εγκαινιάζοντας την Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς», η οποία θα αποτελέσει, είμαι βέβαιος, μιαν ακόμη σπουδαία εστία πνευματικής ζωής σε μια πόλη με τόσο μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια των γραμμάτων, των τεχνών αλλά και των επιστημών, όπως είναι η Πάτρα.

Ι. Πολλοί είναι οι λόγοι, αλλά και οι συμβολισμοί, που αναδεικνύουν ως εξόχως σημαντική την παρούσα εκδήλωση, καθώς:

Α.Πρώτον, η Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς»έχει ως έδρα της το δίπατο αρχοντικό όπου γεννήθηκε ο μεγάλος μας ποιητής, Κωστής Παλαμάς, στις 13 Ιανουαρίου του 1859. Υπό μίαν έννοια, λοιπόν, ο Παλαμάς ξαναγυρίζει σήμερα στο σπίτι του, σ’ αυτή την Εστία μνήμης του.

Β. Δεύτερον, αξίζει να υπογραμμισθεί ότι στο ίδιο οίκημα γεννήθηκε, επίσης, η Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Ματθίλδη Σεράο, στις 7 Μαρτίου του 1856. Κάπως έτσι, αυτό το σπίτι στεγάζει Πνεύμα και εμπνέει Πνεύμα.

Γ. Τρίτον, το ωραίο αυτό κτίριο, αληθινό αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης σας, ανακαινίσθηκε με δαπάνες του κ. Αθανασίου Στεφανόπουλου, εξέχοντος Έλληνα ομογενούς από την Καλιφόρνια, του οποίου η αυτοπρόσωπη παρουσία, στα σημερινά εγκαίνια, είναι συγκινητική και ιδιαιτέρως τιμητική για όλους μας.Της ευγνωμοσύνης μας ασφαλώς είναι άξιοι και οι κ.κ. Σπύρος Δεμαρτίνος και Νίκος Μπακρώζης, οι οποίοι είχαν την συνολική αρχιτεκτονική ευθύνη της επιτυχούς αυτής ανακαίνισης και αναπαλαίωσης.

Δ.Τέταρτον, στην διοργάνωση των εν λόγω εγκαινίων συμμετέσχε και το «Ίδρυμα Κωστή Παλαμά», το οποίο, ως γνωστόν, συνεστήθη χάρη σε πρωτοβουλία του Γιώργου Κατσίμπαλη αλλάκαι με την ηθική συνδρομή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Τσάτσου, με σκοπό την προαγωγή των παλαμικών σπουδών.

ΙΙ. Πάντοτε, αλλά ακόμη πιο επιτακτικά σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτοί που ζούμε, ο Λαός μας, το Έθνος αλλά και ο καθένας μας προσωπικώςέχουμε χρέος να επιστρέφουμε και ευλαβικά να μελετάμε τις παρακαταθήκες που μας άφησαν οι μεγάλοι του Πνεύματος. Στην περίπτωση του Κωστή Παλαμά, θαρρώ ότι η ποίησή του είναι μεγαλειώδης τόσο για τις σπουδαίες ιδέες και τα ιδανικά τα οποία αυτή προβάλλει και υπηρετεί, όσο και για την μοναδική εκφραστική δύναμη αλλά και το ιστορικό βάθος που έχει η γλώσσα, την οποία χρησιμοποιεί ο ποιητής. Και τούτο γιατί ο Παλαμάς κουβαλούσε βαθειά μέσα στην ψυχή του και στον λογισμό του ολόκληρη την Ελλάδα στην διαχρονία της, ήτοι το παρελθόν, το παρόν αλλά και το όραμα για το μέλλον της. Και έτσι ανέδειξε, μέσα από την ποίησή του, ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Πατρίδας μας και του Λαού μας στην διάρκεια της μακράς,ιστορικής,παρουσίας τους σε τούτη την γωνιά της Μεσογείου.

Α.Η ποίηση του Παλαμά τονίζει μ’ εμφατικό τρόπο την ιστορική συνέχεια της Ελλάδας, το ότι αυτή υπήρξε πάντοτε ενιαία και αδιαίρετη.Και την εν λόγω αδιάψευστη αλήθεια μαρτυρεί το γεγονός ότι η γλώσσα που ομιλείται αδιαλείπτως  σ’ αυτά τα χώματα, εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι η Ελληνική. Υπό κάποιαν έννοια, λοιπόν, η ποίηση του Παλαμά υπήρξε προάγγελος των ακόλουθων στίχων από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη:

 

 

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…»

Β. Η ποίηση, όμως, του Παλαμά αναδεικνύει και την Ελλάδα των αγώνων και των θυσιών. Μέρος του μεγαλείου του Έθνους μας και της Πατρίδας μας οφείλεται στο ότι εμείς, οι Έλληνες, αποδειχθήκαμε στο διάβα της Ιστορίας, «και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες», κατά Θουκυδίδη.Ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων ποιητών Παλαμάς τονίζειπως ό,τι αυτός ο Λαός, ως συλλογικό σώμα, και ό,τι αυτή η Χώρα, ως οργανωμένη πολιτειακή οντότητα, πέτυχαν, υπήρξε συχνά στην Ελληνική Ιστορία εξαιρετικά δύσκολο καιαπαίτησε συγκλονιστικές ατομικές και συλλογικές υπερβάσεις.Αξίωσε θυσίες, οι οποίες έλαβαν χώρα στο όνομα και για χάρη της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Εθνικής Ολοκλήρωσης.

Γ. Ο Παλαμάς, μέσ’ από τους στίχους της ποίησής του, προβάλλει και εξυμνεί και την Ελλάδα της καρτερίας.Η υπομονή και η συνεχής μάχη εναντίον της ανέχειας και των στερήσεων, όπως και το υψηλό και ακατάβλητο φρόνημα των ανθρώπων μέσα σ’ εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, υμνούνται στην ποίησή του ως έξοχες αρετές, τις οποίες επέδειξε ο Ελληνικός Λαός σε δύσκολες στιγμές του εθνικού και κοινωνικού μας βίου.

Δ.Τέλος, ο Παλαμάς υμνεί την Ελλάδα της Ελευθερίας, της Αρετής και της Δικαιοσύνης. Η σπουδαία ποίηση, η μεγάλη ποίηση, όπως αυτή του Παλαμά,επιτρέψατέ μου να πιστεύω ότι είναι πιο «ικανή», πιο «αποτελεσματική» και από τις καλύτερες σελίδες της πολιτικής φιλοσοφίας, στο ν’ αναδεικνύει το μεγαλείο της Eλευθερίας και της Δικαιοσύνης, καθώς απευθύνεται με μεγαλύτερη αμεσότητα, εκφραστική λιτότητα και, κατ’ αποτέλεσμα, πειθώ στην ψυχή και το νου των ανθρώπων. Η ποίηση του Παλαμά διακονεί την Αρετή, την Ελευθερία και την Δικαιοσύνη, με τρόπο που συνεγείρει συνειδήσεις και εξυψώνει τον άνθρωπο σ’ ένα επίπεδο ηθικής εγρήγορσης ζηλευτό.

ΙΙΙ. Τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, που αναδεικνύει και υμνεί η ποίηση του Παλαμά, είναι -και πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι- τα χαρακτηριστικά και της Ελλάδας της σήμερον. Εμείς, οι Έλληνες, βιώσαμε τα τελευταία χρόνια τις συνέπειες μιας βαθύτατης οικονομικής κρίσης, για την οποία οι ίδιοι, ασφαλώς, ευθυνόμαστε κατά μεγάλο μέρος, χωρίς όμως και να είμαστε αποκλειστικώς υπαίτιοι γι’ αυτήν. Στην διάρκειά της επιδείξαμε αντοχή και καρτερία, αγωνιστικότητα και πίστη στις δυνατότητές μας να υπερβούμε αυτή την κρίση, όπως ακριβώς θα ανέμενε να πράξουμε και ο Παλαμάς. Χρειάστηκαν αγώνες και θυσίες εκ μέρους του Λαού μας, για μην προσκρούσουμε στον ύφαλο της οριστικής καταστροφής.

    Α. Τελικώς, παρά τις δυσκολίες, ο Λαός και οι Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις παραμείναμε, ως συντεταγμένη Πολιτεία, ακλόνητα προσανατολισμένοι στον ευρωπαϊκό μας δρόμο. Η Χώρα μας παρέμεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό της πυρήνα, την Ευρωζώνη, οριστικά και αμετάκλητα. Διότι η ίδια δεν διανοείται τον εαυτό της εκτός αυτής, με τον ίδιο τρόπο που δεν νοείται Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα ως σταθερό και αναπόσπαστο μέλος της. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συμβάλλει ενεργώς, στο μέτρο που της αναλογεί, δηλαδή με βάση την δική της ιστορία και τις δυνατότητες συμμετοχής που ήδη διαθέτει, καθώς και όσες μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσει, στην οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης. Μιας Ενωμένης Ευρώπης που θα είναι προπύργιο Ειρήνης, Ελευθερίας, Αλληλεγγύης, Δικαιοσύνης και πρωτίστως Κοινωνικής Δικαιοσύνης για τους Λαούς της αλλά και για ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

Β.  Το πόσο «δεμένοι»  είμαστε εμείς, οι Έλληνες, με το όραμα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης  φαίνεται και από το ότι θεωρούμε πως τα Εθνικά μας Θέματα είναι και Θέματα της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας. Επιπλέον δε τα Θέματα αυτά είναι και τα σταθμά μέτρησης των σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας καθώς και της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτονικών μας κρατών, με την έννοια ότι όλα αυτά εξαρτώνται, αυτονοήτως, και από τον εκ μέρους τους πλήρη σεβασμό:

  • Πρώτον, του συνόλου της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.
  • Δεύτερον, του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οποία προσδιορίζει, επακριβώς και δίχως ίχνος γκρίζων ζωνών, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Τρίτον, του status quo των υφιστάμενων συνόρων. Πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων, την αποφυγή χρησιμοποίησης ανιστόρητων ονομάτων, τα οποία, επιπλέον, αποπνέουν  αλυτρωτισμό, εντελώς αντίθετο προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
  • Τέταρτον, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρωτίστως δε του Δικαιώματος στην Ιδιοκτησία και των Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων.

Εν κατακλείδι, οι προκλήσεις που εγείρει, αλλά και οι ευκαιρίες που προσφέρει, η σύγχρονη ευρωπαϊκή και διεθνής πολιτική, οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα, απαιτούν από εμάς, τους Έλληνες, να επιδείξουμε τις αρετές που έχει εξυμνήσει η ποίηση του Κωστή Παλαμά. Να, λοιπόν, γιατί,για τον Ελληνισμό, είναι τόσο διαχρονική και τόσο μεγάλη η αξία αυτής της ποίησης και, συνακόλουθα, η αξία του πνευματικού προτύπου του Κωστή Παλαμά.

Σας ευχαριστώ.

 

 

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΑΠΕ, ΓΙΩΤΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ

Περισσότερα
12 Ιαν
By: Καραμολέγκου Ελευθερία 0

Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον ομογενή κοσμοναύτη κ.Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας, δεκαπέντε χρόνια μετά το 2003, όταν είχατε συναντηθεί εδώ με τον αείμνηστο Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο.

Θέλω να γνωρίζετε ότι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε υπερήφανοι για σας.  Γιατί βεβαίως είσθε Ρώσος πολίτης, αλλά οι ελληνικές σας ρίζες, που και εσείς τις αισθάνεσθε, είναι κάτι το οποίο μας οδηγεί στο να σας θεωρούμε ένα κομμάτι της Ελλάδας, με δεδομένο επίσης το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα της οικογένειάς σας ζει μόνιμα στην Ελλάδα.  Τιμάτε την Ρωσία αλλά τιμάτε και την Ελλάδα.  Διότι πρέπει να γίνει γνωστό πως είσαστε στην κορυφή των κοσμοναυτών σ’ολόκληρο τον Κόσμο, όχι μόνο στην Ρωσία.  Και αυτό γιατί έχετε επιτύχει πράγματα που κανένας άλλος κοσμοναύτης δεν έχει επιτύχει.  Και μόνον οι 5 έξοδοι στο Διάστημα μέχρι σήμερα, ο συνολικός χρόνος παραμονής στο Διάστημα, καθώς και τα αποτελέσματα για την έρευνα του Διαστήματος σας οδηγούν σ’αυτή την κορυφή.  Γι’αυτό σας είπα τιμή για την Ρωσία, τιμή και για μας. Και οι ελληνικές σας ρίζες μας δίνουν την δυνατότητα να λέμε πάντοτε αυτό που είναι κοινώς γνωστό: Ότι οι Έλληνες παντού στον Κόσμο, η Ελληνική ψυχή παντού στον Κόσμο, είναι εκείνη που κάνει τα σύνορα της Πατρίδας μας να είναι πολύ πέρα από τα γεωγραφικά της όρια.  Η Ελλάδα είναι παντού στον Κόσμο και να που, μαζί με σας, η Ελλάδα είναι και στο Διάστημα.

Θέλω να υπενθυμίσω, τέλος, κάτι που για μας, τους Έλληνες, είναι εξαιρετικά σημαντικό και που δείχνει πόσο Έλληνας νοιώθετε, παράλληλα με την Ρωσική σας ιθαγένεια.  Θυμίζω ότι το προσωνύμιο το οποίο επιλέξατε όταν ξεκινήσατε ως Διοικητής του πρώτου Σογιούζ με το οποίο βγήκατε στο Διάστημα και παραμένει μέχρι σήμερα είναι ‘OΛΥΜΠΟΣ’.  Και δεύτερον, το όνομα που δώσατε στο τελευταίο διαστημόπλοιο με το οποίο ταξιδέψατε είναι ‘ΑΡΓΩ’.  Θυμίζει την Ελλάδα, κυρίως όμως η ‘ΑΡΓΩ’ θυμίζει τις ποντιακές σας ρίζες, τον Πόντο με όλη την ιστορία του, με όλα τα βάσανα, με όλες τις τραγωδίες που πέρασε, που μας δείχνει όμως πραγματικά ως πού φθάνει η Ελλάδα, τι είναι η Ελλάδα και τι είναι εκείνο που πρέπει να υπερασπισθούμε μαζί σας.

Θ.ΓΙΟΥΡΤΣΙΧΙΝ: Ευχαριστώ πολύ,  κύριε Πρόεδρε.  Πάντα όταν έρχομαι στην Ελλάδα έρχομαι με ανοιχτή την καρδιά και είμαι πολύ περήφανος που είμαι εδώ. Με τον Κωστή Στεφανόπουλο ήταν η πρώτη φορά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πάντοτε θεωρούσα και θεωρώ την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα μου. Από αυτή την άποψη είμαι πολύ ευτυχισμένος και πλούσιος άνθρωπος. Έχω έτσι έναν τεράστιο αριθμό φίλων και συγγενών, οικείων, αγαπημένων σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας.  Δυστυχώς δεν είναι μαζί μου ο Αμερικανός αστροναύτης με τον οποίο πέταξα, αλλά ήταν μία απόφαση   που πήραμε μαζί. Ονομάσαμε το σκάφος μας ‘ΑΡΓΩ’. Και θα ήθελα να σας προσφέρω αυτό το αναμνηστικό μετάλλιο, το οποίο χαρίζεται στα μέλη της ομάδας που ετοιμάζουν την αποστολή και  το διαστημόπλοιο Σογιούζ με το οποίο πέταξα. Στο πρόσωπό σας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να χαρίσω αυτό το μετάλλιο σε όλο τον Ελληνικό Λαό και σε εκείνους τους Έλληνες ειδικά οι οποίοι με υποστήριζαν πνευματικά και ψυχικά σε αυτό το ταξίδι. Φυσικά οι Έλληνες που κατάγονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση και Έλληνες από ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο που αισθανόμουν την αγάπη τους και την προσοχή τους  όλο αυτό το διάστημα που ήμουν εκεί. Γι’ αυτό κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να σας χαρίσω αυτό το μετάλλιο που χαρίζεται στους συμμετέχοντες στην προετοιμασία και την κατασκευή του συγκεκριμένου διαστημοπλοίου και της αποστολής. Το μετάλλιο αυτό είναι το μετάλλιο της ‘ΑΡΓΩ’.-

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΑΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Περισσότερα
11 Ιαν
By: Καραμολέγκου Ελευθερία 0

Ανακοίνωση για τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με την καθηγήτρια Βίκυ Καλογερά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπιος Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Northwestern του Illinois κυρία Βίκυ Καλογερά και την συνεχάρη για την βράβευσή της με το παγκόσμιας εμβέλειας Βραβείο Αστροφυσικής «Dannie Heineman» για το 2018, το οποίο της απονεμήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής και την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία.

 

Το κορυφαίο αυτό βραβείο απονεμήθηκε στην κυρία Βίκυ Καλογερά για την θεμελιώδη συνεισφορά της στην μελέτη των ζευγών μαύρων οπών και άστρων νετρονίων (πάλσαρ), ειδικότερα δε για τη θεμελιώδη συνεισφορά της στη μελέτη των ηλεκτρομαγνητικών και βαρυτικών κυμάτων  που προέρχονται από τα φαινόμενα αυτά.

 

Περισσότερα
10 Ιαν
By: Καραμολέγκου Ελευθερία 0

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ελληνικού εμπορίου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για το 2017

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,

 

Παραλαμβάνω αυτή την τιμητική διάκριση διευκρινίζοντας ότι επιτέλεσα απέναντι στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ένα στοιχειώδες χρέος αναγνώρισης της προσφοράς της, ιδίως κατά την περίοδο αυτής της μεγάλης κρίσης. Κύριε Πρόεδρε, είπατε ότι συμπορευθήκαμε, στο πλαίσιο του ρόλου μου φυσικά. Το ξανατονίζω, είναι στοιχειώδες χρέος μου, γιατί το αξίζετε. Μέσα σ’ αυτή την κρίση φανήκατε αντάξιοι της αποστολής σας. Υπερασπισθήκατε την επιχειρηματικότητα μέσα στην ύφεση, μέσα σ’ αυτόν τον ορυμαγδό που στοίχισε το 1/3 του ΑΕΠ εν καιρώ ειρήνης στην Χώρα μας. Και χάρη σ’ εσάς με τεράστιες θυσίες, με τεράστιο κόστος, άντεξε και αντέχει αυτή η ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας, οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είναι η ώρα πλέον η ΕΣΕΕ –κι είμαι βέβαιος ότι θα το πράξει -να συμβάλει, τώρα που πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση, τώρα που ξεπερνάμε την κρίση, όλοι μαζί, ενωμένοι οι Έλληνες σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι η ΕΣΕΕ θα πράξει εκείνο που πρέπει και ξέρει να κάνει. Εκείνο που το ίδιο το καταστατικό της επιφυλάσσει στον ρόλο της, δηλαδή την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου του επιχειρείν, αλλά κυρίως στην ανάδειξη των στρατηγικών πλεονεκτημάτων που έχει η Χώρα μας στο πεδίο της επιχειρηματικότητας. Και πρέπει να αναδειχθούν αυτά τα στρατηγικά πλεονεκτήματα γιατί έχει η Χώρα μας μεγάλα και πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα. Για να γίνει αυτό, Κυρίες και Κύριοι, και αυτό το γνωρίζει η ΕΣΕΕ πολύ καλά, πρέπει στον Τόπο μας να θέσουμε τις βάσεις έτσι ώστε να λειτουργήσει η οικονομία της Αγοράς, υπό όρους ελευθερίας. Γιατί αυτός είναι ο κανόνας μέσα στο πλαίσιο της οικονομίας στην οποία στηρίζεται η «οικογένειά μας» η οικονομική, που λέγεται Ευρωζώνη. Πρέπει να υπάρξει «αέρας» ελευθερίας στο επιχειρείν και στις επενδύσεις. Γιατί χωρίς ένα επιχειρείν ελεύθερο και χωρίς επενδύσεις, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει.

Όταν μιλώ για ελευθερία και για Οικονομία της Αγοράς φυσικά και δεν υπονοώ ασυδοσία. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Η ελεύθερη Οικονομία της Αγοράς, που είναι η βάση της οικονομίας της Ευρωζώνης -άρα πρέπει να είναι η βάση της δικής μας οικονομίας- σημαίνει τήρηση των κανόνων νομιμότητας και κυρίως των κανόνων οι οποίοι στηρίζουν τον υγιή ανταγωνισμό. Γι΄ αυτό μίλησα για κανόνες. Γιατί η ελευθερία γενικότερα και στο  επιχειρείν έχει όρια. Αλλά όπως πρέπει να σέβεται εκείνη τα όρια έτσι και εμείς να σεβόμαστε και το Κράτος ιδίως  την ελευθερία του επιχειρείν.  Και κάτι άλλο κύριε Πρόεδρε, και σας το λέω με την πείρα την οποία έχει  καθένας από εμάς και εγώ προσωπικά όχι μόνο υπό  την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και από πριν. Κυρίες και Κύριοι, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα  τα οποία εμπόδισαν την επιχειρηματικότητα  και τις επενδύσεις να λειτουργήσουν στην Ελλάδα όπως θα έπρεπε -γιατί δεν είναι μόνο τωρινό το φαινόμενο είναι χρόνιο- έγκειται στο ότι αν παρατηρήσουμε την γραφειοκρατία που εμποδίζει το επιχειρείν αν δούμε πως δομήθηκε αυτή  η γραφειοκρατία θα παρατηρήσουμε το εξής:  Δομήθηκε πάνω σε μια στρεβλή αντίληψη του τι σημαίνει επιχειρηματικότητα. Δυστυχώς, χρόνια ολόκληρα  υπάρχει η αίσθηση ότι ο επιχειρηματίας και το επιχειρείν είναι κατά τεκμήριο ύποπτοι  από τη στιγμή που ξεκινά και όπως  πορεύονται μέχρι  να αποδείξουν την αθωότητα τους, ας το πω έτσι, απέναντι στις κρατικές αρχές ιδίως απέναντι στις ελεγκτικές αρχές. Έτσι είναι δομημένο το μοντέλο του Κράτους έτσι είναι δομημένοι και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Η πραγματική οικονομία της αγοράς προϋποθέτει αντιστροφή αυτού του τεκμηρίου. Πρέπει να καθιερώσουμε την αντίληψη και τους αντίθετους κανόνες  ότι ο επιχειρηματίας και το επιχειρείν  είναι κατά τεκμήριο αθώοι μέχρις αποδείξεως, με δική τους ευθύνη βεβαίως, της ενοχής τους απέναντι  στην εμπιστοσύνη που τους έδειξε το Κράτος.  Και αν επέλθει αυτή η ρήξη, αν αποδειχθεί αυτού του είδους η παραβίαση της εμπιστοσύνης, τότε από κει και πέρα ας είναι οι κυρώσεις οι αυστηρότερες δυνατές.

Ας είναι τα «καυδιανά δίκρανα» των κυρώσεων, ας είναι η «σπάθη του Δαμοκλέους»  επί  της κεφαλής εκείνου ο οποίος  δεν σεβάσθηκε αυτή την εμπιστοσύνη.  Αλλά ας του δείξουμε την εμπιστοσύνη. Αυτό σημαίνει Οικονομία της Αγοράς. Ας μην ψάχνουμε να βρούμε πολύ εξειδικευμένες θέσεις πάνω στο τι σημαίνει Οικονομία της Αγοράς και ελευθερία της Αγοράς. Αυτή είναι η πεμπτουσία.  Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι σήμερα. Και αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον δώσουμε. Για αυτό πιστεύω ότι η ΕΣΕΕ θα είναι στην κορυφή αυτού του αγώνα κύριε Πρόεδρε, και εγώ στο πλαίσιο του δικού μου ρόλου συμπαραστάτης  προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.-

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Περισσότερα
09 Ιαν
By: Καραμολέγκου Ελευθερία 0

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου μετά την βράβευσή του από τον πρόεδρο της ΕΟΕ για την υποστήριξή του στο Ολυμπιακό Ιδεώδες κατά την εκδήλωση για τη βράβευση των αθλητών που διακρίθηκαν το 2017

Κυρίες και κύριοι,

Αυτή η βράβευση δεν αφορά το πρόσωπό μου, αφορά τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, και είναι περισσότερο υπενθύμιση του χρέους το οποίο έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να στηρίξει το έργο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, να στηρίξει το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Το οποίο αναβλύζει εδώ στην Ελλάδα και ξεχύνεται σ’ όλο τον κόσμο για να ποτίσει τον «σπόρο» του Ολυμπισμού, ιδίως σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς.

Πέρασε πολλές περιπέτειες η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ας τις αφήσουμε πίσω. Ας δούμε τι είναι εκείνο που πρέπει να γίνει για να ανακτήσουμε το έδαφος, εκείνο το έδαφος που μας ανήκει. Και μας ανήκει γιατί, όπως είπα πριν, στην Ελλάδα μπορεί το Ολυμπιακό Ιδεώδες να βρει εκείνο το οποίο του αντιστοιχεί: Να ξαναβρεί τις ρίζες του. Και είναι ευχής έργο το ότι σήμερα επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι ο Thomas Bach –δεν θέλω να υποτιμήσω το έργο κανενός από τους προηγούμενους- ένας άνθρωπος ο οποίος ενσαρκώνει το Ολυμπιακό Ιδεώδες με τον πιο ιδανικό τρόπο. Γιατί ξέρει τι σημαίνει, αυτούς τους κρίσιμους καιρούς σ’ όλη την Ανθρωπότητα, το Ολυμπιακό Πνεύμα, δηλαδή να γυρίσει στις ρίζες του, να μάθει να εμπνέεται από τις ρίζες του. Και κυρίως να μάθει να εμπνέεται τα μεγάλα Ιδανικά. Γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα Ιδανικά του Ολυμπισμού είναι πολύτιμα όχι μόνο για την Ελλάδα και τους Έλληνες αλλά για ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Και δύο κυρίως από αυτά είναι εκείνα πάνω στα οποία μπορούμε να στηρίξουμε την ελπίδα και το μέλλον του Τόπου μας, της Ευρώπης αλλά και της Ανθρωπότητας:

Το πρώτο είναι αυτό που εκφράζει το «ευ αγωνίζεσθαι» αλλά, ταυτοχρόνως, και τον υγιή ανταγωνισμό. Και δεν είναι άλλο από εκείνο που βρίσκουμε στην Ραψωδία Ζ της Ιλιάδας, το «αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων». Θυμηθείτε ότι αυτή η «κραυγή» μέσα στον Όμηρο είναι κάτι που πρέπει να μας εμπνέει και στον Τόπο μας και σ’ όλη την Ανθρωπότητα, ιδίως για τη Νέα Γενιά. Γιατί η Νέα Γενιά πρέπει να εμπνέεται περισσότερο και να στηρίζεται μέσα από τον Ολυμπισμό. Κι ύστερα υπάρχει, κύριε Πρόεδρε -και θέλω στο σημείο αυτό να τονίσω πως πρέπει να εργασθούμε από κοινού- το πνεύμα της Ειρήνης, το οποίο εκφράζει ο Ολυμπισμός. Το πνεύμα της Ειρήνης το οποίο το έχουμε ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ στους ταραγμένους καιρούς μας, και το οποίο μπορεί να εμπνεύσει ο Ολυμπισμός, η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια. Χωρίς την Ειρήνη, χωρίς το τέλος του πολέμου, η Ανθρωπότητα δεν θα μπορέσει αφιερωθεί στα ειρηνικά της έργα για να καταφέρει να δημιουργήσει ο Άνθρωπος εκείνο που πρέπει να δημιουργήσει. Και πρέπει την Ολυμπιακή Εκεχειρία να την αναπτύξουμε στις βάσεις που της αρμόζουν, ως κάτι που υπερβαίνει τα γεωγραφικά δεδομένα της Χώρας μας. Απηχεί βεβαίως το Ολυμπιακό Πνεύμα αλλά αγγίζει ολόκληρη την Ανθρωπότητα και δεν είναι μια επετειακή εκδήλωση. Είναι στην κυριολεξία μια νοοτροπία, μια παγκόσμια νοοτροπία την οποία μπορούμε και να εμπνεύσουμε από εδώ στην Ελλάδα, και να την υπερασπισθούμε. Σ’ αυτές τις δύο –και όχι μόνο- κατευθύνσεις θέλω να ξέρετε ότι θα με βρείτε αρωγό και συμπαραστάτη.

Με αυτή την έννοια παραλαμβάνω αυτό το βραβείο -γιατί είναι πολύ περισσότερο από εκείνο που έχω κάνει- ακριβώς για να μου θυμίζει τι είναι αυτό που πρέπει να πράξω για φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ!

Περισσότερα
08 Ιαν
By: Τζαβάρα Μαρία 0

Σημεία χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά τα εγκαίνια του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά αλλά και τιμή εγκαινιάζοντας το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας.  Και θεωρώ χρέος μου να διευκρινίσω ότι η οργάνωση και λειτουργία τέτοιων Σχολείων συνιστά στοιχειώδες χρέος για το Κράτος, ιδίως κατά τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 2 επ. του Συντάγματος.  Και εξηγούμαι:

  1. Οι ως άνω διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 2 επ. του Συντάγματος καθιερώνουν και, στην συνέχεια, εξειδικεύουν την αρχή ότι η Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους. Από το γράμμα και το πνεύμα αυτών των διατάξεων προκύπτει, επιπλέον, ότι το Κράτος οφείλει να εκπληρώνει την περί Παιδείας αποστολή του λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες, υπό τις οποίες τελούν οι επιμέρους ομάδες μαθητών που είναι φορείς του δικαιώματος στην Παιδεία.
  2. Συγκεκριμένα δε, οι προαναφερόμενες διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 2 επ. του Συντάγματος πρέπει να ερμηνεύονται και να εφαρμόζονται σε συνδυασμό και με άλλες συναφείς συνταγματικές διατάξεις.

Α. Κυρίως δε σε συνδυασμό με τις διατάξεις:

  1. Του άρθρου 2 παρ. 1 του Συντάγματος, κατά τις οποίες ο σεβασμός και η προστασία της Αξίας του Ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.
  2. Του άρθρου 4 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, οι οποίες καθιερώνουν την Αρχή της ισότητας, με την μορφή της αναλογικής ισότητας που επιβάλλει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων.
  3. Του άρθρου 5 παρ. 1 του Συντάγματος, οι οποίες καθιερώνουν το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του καθενός, πρωτίστως μέσω της ελεύθερης συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας.

Β. Υπό τα δεδομένα αυτά είναι προφανές ότι το Κράτος τότε μόνον εκπληρώνει αποτελεσματικώς την περί Παιδείας αποστολή του κατά τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 2 επ. του Συντάγματος, όταν η Παιδεία αυτή παρέχεται σ’ όσους έχουν το αντίστοιχο δικαίωμα με τρόπο που σέβεται πλήρως την Αξία του Ανθρώπου και την ελεύθερη ανάπτυξη της Προσωπικότητάς του, μέσα στο αντίστοιχο  θεσμικό πλαίσιο της αναλογικής ισότητας.

Γ. Άρα, όταν το Κράτος βρίσκεται ενώπιον των ευθυνών του ως προς την περί Παιδείας αποστολή του έναντι μαθητών που αντιμετωπίζουν ειδικές ανάγκες, οφείλει να οργανώνει -και μάλιστα στο ακέραιο- την σχετική διαδικασία, έτσι ώστε οι μαθητές με ειδικές ανάγκες να υπερασπίζονται την αξία τους και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους έχοντας τ’ απαραίτητα και κατάλληλα ειδικά εφόδια, τα οποία αποτρέπουν την εις βάρος τους μειονεκτική αντιμετώπισή τους σε σχέση με τους λοιπούς συμμαθητές τους.  Ήτοι τα εφόδια, τα οποία επιτρέπουν σ’ όλους τους μαθητές, χωρίς αυθαίρετες διακρίσεις, να ξεκινούν, κατά το δυνατόν, από την ίδια αφετηρία.

Δ. Περαιτέρω, οι κανόνες που προανέφερα υπηρετούν και την έννοια της Αριστείας. Αφού για ν’ αναδειχθούν οι άριστοι κατά την σχολική τους πορεία πρέπει να παρέχονται -υπό όρους αναλογικής ισότητας όπως προεκτέθηκε- σε κάθε παιδί, το οποίο είναι φορέας του δικαιώματος στην Παιδεία, τ’ ανάλογα μέσα για να καταστεί άριστος, σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες.

Αυτές τις αρχές καλείται να υπηρετήσει και το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας.  Για τούτο και τόνισα, ευθύς εξ αρχής, ότι η οργάνωση και λειτουργία του Σχολείου αυτού, όπως και κάθε παρόμοιου Σχολείου, συνιστά στοιχειώδες χρέος για το Κράτος.

Καλή δύναμη και καλή επιτυχία, τόσο στους μαθητές όσο και στο διδακτικό προσωπικό, για την αφοσίωση του οποίου στο καθήκον είμαι απολύτως βέβαιος.

 

Περισσότερα